Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Grad Osijek povećao je naknade za novorođenčad s 1000 na 1600 kuna, izvijestio je u srijedu na konferenciji za novinare pročelnik Upravnog odjela za socijalnu skrb i zdravstvo Romano Kristić, te pojasnio da će se ta odluka primjenjivati na svu djecu rođenu 2016. godine, dok će se svim obiteljima, čija su djeca rođena od 15. travnja ove godine, kada je donesena odluka o smanjenju naknade, retroaktivno isplati razlika od 600 kuna.


Kristić ističe kako su se stvorili uvjeti za povećanje naknade na 1600 kuna nakon što je Gradsko vijeće početkom listopada usvojilo rebalans ovogodišnjeg proračuna, a u proračunu za 2016. godinu su osigurana sredstva za ovu mjeru.

Vezani članci Ivka Kaurinović, ravnateljica Centra za socijalnu skrb u Osijeku 02 Ravnateljica osječkog Centra za socijalnu skrb: "Majka je svojim ponašanjem direktno ugrozila život i zdravlje djeteta" Hitna pomoć, ilustracija U dječjem domu preminula dvomjesečna beba. Ravnateljica: "Propusta nije bilo. Dijete je imalo više dijagnoza. Mi želimo da inspekcija dođe"

"Za sve roditelje, koji su za svoju novorođenčad rođenu od 15. travnja primili 1000 kuna, isplaćivat ćemo razliku od 600 kuna. Oni će od ponedjeljka 9. studenoga u Upravnom odjelu za socijalnu skrb i zdravstvo Grada Osijeka moći preuzeti potvrde za podizanje te razlike. A za svu djecu rođenu od 26. listopada, roditelji će automatski dobiti 1600 kuna“, kazao je Kristić.

Grad Osijek smanjuje naknade za novorođenčad

Dodao je kako je u proračunu za 2016. godinu za tu namjenu osigurano 2 milijuna kuna, što će biti dovoljno jer se godišnje u Osijeku rađa oko 1000 djece.

Na konferenciji za novinare bila je gradska vijećnica Silvija Dolušić (Hrvatski laburisti - stranka rada), koja je na Gradskom vijeću iznijela inicijativu za povećanje naknade za novorođenčad.

"Osijek bez djece nema budućnost, a djece će u gradu biti ako se odgovorno i časno ponašamo prema majkama i očevima. Mene nema na listama, ja sam gradska vijećnica i ovo nema veze s nadolazećim izborima. Ovo je bila moja inicijativa i drago mi je da ju je grad prihvatio“, poručila je Dolušić. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook