Obavijesti Video Pretražite Navigacija
zaštita potrošača

Provjeravat će se trajno mlijeko koje pijemo - kazne za prijevaru do 50.000 kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Minus 0,5 Celzijevih stupnjeva - to je točka na kojoj se ledi sirovo mlijeko. I baš je ta točka važna jer se oko nje vrti cijeli novi pravilnik o konzumnom mlijeku. Taj pravilnik omogućuje testiranje točke ledišta kako bi se utvrdilo ima li u mlijeku vode. Kontrole kreću čim pravilnik stupi na snagu, a trebao bi zaštititi domaći mljekarski sektor.

Na koliko se stupnjeva ledi - tako će se provjeravati trajno mlijeko. Pravilnik koji kontrolira vodu i mlijeko u prahu u mlijeku - je gotov. "Ako nađemo tragove mlijeka u prahu ono bi moralo biti označeno kao rekonstruirano mlijeko. A ako se označava kao trajno mlijeko, a nađemo unutra mlijeko u prahu, ono se povlači s tržišta", pojasnio je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

A onda slijedi i kazna od 30 do 50 tisuća kuna. Ipak, novi se pravilnik još ne odnosi na svo mlijeko. "Za sada ćemo s ovim kontrolirati mlijeko koje dolazi iz trećih zemalja - Srbija, BiH ili neke druge zemlje. Poslali smo pravilnik Komisiji i kad se usvoji primjenjivat ćemo ga i na mlijeko s tržišta EU", kazao je Tolušić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Afera se nastavlja Aflatoksin OPET pronađen u mlijeku! Evo koja su povučena s polica! Slika nije dostupna Aflatoksin u mlijeku Stigli nalazi iz Beča: Od 15 uzoraka mlijeka većina pozitivna

Nova pravila na domaćim su farmama pozdravili. Bit će to, kažu, dodatna zaštita potrošača. "Kupac treba znati da nešto što se prodaje ispod cijene proizvodnje kod nas na farmi... To već mora biti alarm za upozorenje", kaže farmer Kristijan Pandek.

Mljekarski sektor, priznaju, i dalje muči prekomjeran uvoz. "Ovim Pravilnikom je definirano i osigurano da će hrvatski potrošači, ako kupuju hrvatsko mlijeko, biti sigurni da nije napravljeno iz praška. Za razliku od mlijeka iz Europe koje ne mora biti označeno i može biti sumnjive kvalitete", istaknula je Rašeljka Maras iz Croatiamilka.

Nije ogroman, ali je dobar korak u zaštiti potrošača, ali i domaće proizvodnje.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene