Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne protivi se pravilima

Čitate li deklaracije na ambalaži mlijeka? Jedna važna informacija nedostaje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Udruga potrošača želi detaljnije deklaracije na ambalaži mlijeka. Ističu, svaki potrošač ima pravo znati otkud je mlijeko koje pije, a trenutačno na ambalažama ne mora biti naznačena zemlja podrijetla.

Mlijeko se svaki dan kupuje i pije. No, čitaju li se deklaracije?

Pročitajte i ovo Ilustracija Narodi Jugoslavije Nova analiza genetskog podrijetla Srba, Hrvata, Bošnjaka i Albanaca mnogima se neće svidjeti: "Uvijek smo duboko u sebi znali" Ilustracija MANIPULACIJA Veliko istraživanje: Pogledajte na čemu nas trgovci najviše varaju

"To ne gledam uopće", kaže Marin.

"Čitam ako neki novi proizvod kupujem. Ali inače ne", kaže i Mira.

"Čitam deklaraciju, masnoću, kvalitetu i od kuda je - jer ja to moram znati", kaže pak Marija. 

Podrijetlo zemlje mlijeka ne mora biti naznačeno. Naime, na ambalažama mlijeka pišu hranjive vrijednosti, proizvođač i njegovi podaci, ali ne i - zemlja podrijetla.

"Vi ne znate je li taj proizvođač to mlijeko kupio u Kini, pa ga je uvezao u Hrvatsku. Ne znate je li ga kupio u Italiji, pa uvezao u Hrvatsku. Znači, vi iz te deklaracije to ne vidite. I to je problem", ističe Dijana Kladar, predsjednica Razvojne organizacije za zaštitu potrošača

Zašto je to tako - pitali smo Ministarstvo poljoprivrede i Agenciju za sigurnost hrane.

"Doista, na pakiranjima mlijeka ne stoji zemlja podrijetla, što je sukladno i europskoj uredbi o informiranju potrošača, pa i Hrvatska poštuje taj propis", pojasnio je Zdravko Barać, ravnatelj Hrvatske poljoproivredne agencije.

Drugim riječima, nije propisano da je obvezno naznačiti zemlju podrijetla. U udruzi potrošača stoga žele strože propise.

"Ako je ono iz Italije, ja želim da mi piše da je to mlijeko iz Italije. Ako je ono izvan EU-a, onda želim da mi piše da je izvan EU-a i da to nije mlijeko hrvatskog mljekara", kaže gđa. Kladar.

Na farmi Kristijana Pandeka dnevno se proizvede do 3000 litara mlijeka. Dio prodaje na mljekomatima. Interes je, kaže, nakon slučajeva sa salmonelom - porastao.

"I naši se potrošači žele uvjeriti odakle je to mlijeko koje oni konzumiraju i tko ga proizvodi. Tako da mi imamo vrlo česte posjete farmi", kaže Pandek.

Europarlamentarka Biljana Borzan ističe - mnogi drugi proizvodi su zakonima puno strože regulirani, ali ne i mlijeko.

"Svaka država članica može dodatno postrožiti europske propise ako smatra da njihovi građani to žele", ističe Borzan.

A do tada ne možemo biti sigurni otkud je mlijeko koje pijemo.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene