Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Reakcije na snimku napada

Voditelj Odjela za terorizam MUP-a: "Ovakvi napadi bude interes osoba koje razmišljaju na taj način. Ovo može biti motivacija za jedan copy cat napad"

Policija još uvijek nije objavila koji je motiv napadača na policajce na Trgu sv. Marka. Voditelj Odjela za terorizam MUP-a Krešimir Mamić otkriva detalje istrage.

Policija je otkrila detalje i objavila snimku napada na Trgu sv. Marka u Zagrebu. Potvrdili su kako čin ima obilježja terorizma.

Voditelj Odjela za terorizam MUP-a Krešimir Mamić govorio je o detaljima istrage, podsjetivši kako su policija i zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo službeno okvalificirali nedavni oružani napad na Trgu sv. Marka kao pokušaj tri teška ubojstva policijskih službenika, ali i potvrdili da nedjelo ima teroristička obilježja.

"Da bi se neko djelo okvalificiralo kao terorizam, potrebno je prije svega utvrditi motivaciju počinitelja, utvrditi namjeru da se tim nasiljem utječe na političku organizaciju da nešto učini", objasnio je. 

Zakon kaže da je čin napada na državne, javne objekte čin terorizma. Mamić pojašnjava o čemu je točno riječ.

"Da, međutim, taj članak treba cijeli pročitati, dakle tu se sam čin napada ne može okarakterizirati kao čin terorizma, već se mora gledati motiv počinitelja. Mi i dalje provodimo krim-istraživanje i naravno da ćemo nastojati utvrditi kako je do svega ovoga došlo", rekao je Mamić. 

Od napada je prošlo šest dana, no Mamić nije želio otkriti detalje o dolasku napadača na Markov trg, niti o onome što je prethodilo napadu. 

No, odgovorio je na pitanje postoje li u Hrvatskoj radikalizirane skupine ili isključivo osobe koje djeluju samostalno. "Zapravo u Hrvatskoj ne postoje organizirane skupine, a ovakve stvari i aktivnosti u Hrvatskoj su djela samoradikaliziranih pojedinaca koji tu svoju radikalizaciju ispoljavaju ili kroz upućivanje poruka, prijetnji ili govora mržnje kroz internet ili može doći do nekih drugih aktivnosti, kroz ovakve događaje". 

Napomenuo je i da ovakvi napadi "bude" interes osoba koji na taj način razmišljaju. "To može biti motivacija za jedan copy cat, za kopiranje takvih napada". 

Kazao je i da policija prikuplja podatke o osobama koje bi se mogle dovesti u vezi s takvim, ali i eventualnim budućim napadima. 

Stručnjak za sigurnost Gordan Akrap smatra kako u Hrvatskoj ipak postoje određene skupine, no on ih ne naziva radikalnim skupinama već "skupinama ekstremističko-političkog razmišljanja". Smatra da postoje i s lijevog i s desnog političkog spektra.

"Jesu li one na takav način da prijeđu Rubikon, to je pitanje, no mislim da oni trebaju jedni druge i zato trebamo deradikalizirati sve ono što se govori u javnosti", kazao je.
 

Pogledajte snimku napada na Markovu trgu. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene