Janica Kostelić i Gordan Jandroković na finalu Wimbledona (Foto: Adam Davy/Press Association/PIXSELL)
Janica Kostelić i Gordan Jandroković na finalu Wimbledona (Foto: Adam Davy/Press Association/PIXSELL)

Iz ureda Gordana Jandrokovića, predsjednika Hrvatskog sabora, medijima je poslano priopćenje o službenom putu "hrvatskog državnog izaslanstva na finale teniskog turnira u Wimbledonu", na kojem je Marin Čilić igrao protiv Švicarca Rogera Federera.


"Kao što je i dosada bila praksa, kad netko od hrvatskih sportaša sudjeluje u finalu nekog velikog natjecanja, državno izaslanstvo dolazi podržati njegov nastup. Ovoga puta, u dogovoru s predsjednikom Vlade, Republiku Hrvatsku službeno su predstavljali predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, državna tajnica Središnjeg državnog ureda za šport Janica Kostelić, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović te ministar financija Zdravko Marić", kaže se u priopćenju Jandrokovićevog ureda u Saboru.

Hrvatsko izaslanstvo na finalni meč putovalo je državnim zrakoplovom, a karte za teniski meč nisu platili jer im ih je osigurao domaćin.

"Državna izaslanstva – predstavnici zemlje iz koje je finalist, dobivaju mjesta utvrđena protokolom od organizatora, bez ikakve naknade. Uz državno izaslanstvo iz Republike Hrvatske, tako je u istoj loži u kojoj su bili smješteni predsjednik Sabora Jandroković i državna tajnica Kostelić, finalu nazočila i švicarska predsjednica", kaže se u priopćenju.

U Vladinom zrakoplovu bio je i Jandrokovićev sin, kao i djelatnici osiguranja predsjednika Sabora i ministra unutarnjih poslova te djelatnik protokola.

"Uobičajena je praksa da najviši državni dužnosnici, pa tako i predsjednik Hrvatskog sabora, mogu povesti nekoga od članova uže obitelji na protokolarna i službena putovanja, ako to ne izaziva troškove za državni proračun", kaže se u priopćenju.

Dodaje se i da se hrvatsko izaslanstvo nije zadržavalo u Londonu niti je tamo imalo ikakav dodatni trošak. "Dakle, osim troškova prijevoza službenim zrakoplovom koji je odobrila i za koji je nadležna Vlada RH, za ovaj službeni put nije bilo nikakvih drugih troškova iz državnog proračuna", kaže se u priopćenju Jandrokovićeva ureda.