Obavijesti Video Pretražite Navigacija
IDE NOVI ZAKON

Za 60 tisuća neriješenih predmeta državne imovine bila je zadužena samo jedna osoba

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Milijarde kuna vrijedna državna imovina zapela je u brojnim neriješenim predmetima u nekadašnjem AUDIO-u, pa DUUDI-u, a sada Ministarstvu državne imovine.

Nevjerojatno zvuči podatak koji je iznio ministar Goran Marić - za rješavanje više od 50 tisuća predmeta, koji se odnose na lokalnu upravu i samoupravu, do sada je bila zadužena samo jedna jedina osoba.

Zato sada sprema novi zakon. Mnogo posla Ministarstvo bi moglo prebaciti općinama, gradovima i županijama.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Bivše vojarne Ministar Marić: "Aktivirat će se zapuštena državna imovina na Visu" Goran Marić (Foto: Dnevnik Nove TV) - 1 Novi zakon o državnoj imovini Goran Marić: "Zakon nije stranački, ideološki niti je kartelski, nego je od nacionalnog interesa"

Investicije stoje. Ministarstvo državne imovine, žali se Marić, zateklo je oko 60.000 nerješenih predmeta.

"Njih 90 posto odnosi se na jedinice lokalne samouprave. Samo jedna osoba bila je zadužena u Ministarstvu za rješavanje predmeta za jedinice lokalne samouprave", kaže Marić.

Jedino rješenje jest ono što sve općine, gradovi i županije već odavno priželjkuju - decentralizacija. Novi zakoni bi mogli ići u tom smjeru.

Goran Pauk, predsjednik Hrvatske zajednice Županija, kaže da bi se tom zakonskom podlogom ovlastilo lokalnu i regionalnu samoupravu da rješavaju određene probleme.

Zlatko Komadina, primorsko-goranski župan, kaže da se to mora raditi reformski, uz dobro analizu i ne ishitreno te da se oko svakog zakona mora suglasiti lokalna i regionalna samouprava. 

Istarski župan Valter Flego očekuje da će se, ukoliko zakon bude išao u tom smjeru, otkočiti niz projekata te da će imati itekako pozitivne efekte na zaposlenost i BDP. 

Praksa je već pokazala, kaže primorsko-goranski župan, da lokalna uprava može biti mnogo učinkovitija od državne. "Građevinske dozvole, upravljanje pomorskim dobrom, upravljanje objektima srednjih i osnovnih škola, zdravstvo primarno, specijalne bolnice, sve je danas bolje nego kad je bilo državno", kaže Komadina.

No trenutačno su joj ruke vezane. Sve mora kroz Ministarstvo. "Činjenica je da mnogi projekti stoje upravo zbog sporosti, tromosti stavljanja u funkciju te imovine", kaže Flego.

Na rješavanje najvažnijih predmeta neće se čekati novi zakon. Ministar poziva općine, gradove i županije da iz hrpe od 60.000 predmeta na vrh izvuku one koji su im najvažniji, a da će Ministarstvo prihvatiti te prioritete i rješavati ih promptno.

Do kraja godine mijenjat će se i Zakon o turističkom zemljištu te Zakon o zakupu i kupoprodaji poslovnih prostora.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene