Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Glasovanje na referendumu o pristupanju EU u Hrvatskoj protječe mirno. Zabilježeni su tek manje ekscesi.


Održavanje referenduma u Hrvatskoj do 11:30 prolazi mirno, u demokratskoj atmosferi i bez incidenata na glasačkim mjestima, zaključuje GONG na temelju dojava svojih promatrača. Referendum promatra 300-tinjak GONG-ovih promatrača raspoređenih na 253 glasačka mjesta i organiziranih u 42 mobilna tima u Republici Hrvatskoj. Prijavljen je tek manji broj nepravilnosti.

Vezani članci Jelena Berković iz GONG-a Gong upozorio na diskriminaciju zaraženih koronavirusom: ''Bit će zakinuti za ustavno pravo'' Zoran Milanović na Pantovčaku GONG Milanoviću: "Građani moraju znati po kojim pravilima će teći konzultacije nakon izbora"

Jedna od tih nepravilnosti je i ta da na glasačkom mjestu Brinje BM 1, birački odbor nastavlja slušati debatu o Europskoj uniji na radiju i nakon upozorenja promatrača.

Iako referendumska šutnja nije propisana, Obvezatna uputa DIP-a zabranjuje kampanju u krugu od 50 metara od biračkog mjesta Gong poziva sve aktere da se suzdrže od agresivne kampanje kako bi birači mogli slobodno izraziti svoju volju.

GONG poziva nadležna povjerenstva za provedbu referenduma da u najvećoj mogućoj mjeri izađu u susret biračima koji su bolesni ili nepokretni, a te građane da se što ranije jave odborima za provedbu referenduma kako bi zatražili posjet njihovih članova. U slučaju da se birač ne nalazi na popisu birača svog glasačkog mjesta, može se obratiti nadležnom uredu opće uprave (matični ured) koji će raditi u nedjelju do 19 sati.