Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Referendum o pristupanju EU

Zatvorena biračka mjesta, prvi rezultati od 20 sati na Dnevnik.hr-u!

U 19 sati zatvorena su biračka mjesta na kojima su hrvatski građani referendumom odlučivali o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji, a prvi rezultati očekuju se od 20 sati.

Zbog vremenske razlike posljednje biračko mjesto bit će zatvoreno sutra u 4 sata u Los Angelesu u SAD-u.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U proteklih šest godina Otkrivamo koliko milijuna kuna nas je stajala promidžba EU! Slika nije dostupna Najveći eurofili Pogledajte gdje se glasovalo 100% ZA Europsku Uniju!

Do 16 sati na referendumu se izjasnilo 1.316.053 birača, odnosno 33,79 posto birača. Najveći odaziv je i dalje u Gradu Zagrebu gdje je na referendum izašlo 40,05 posto birača.

Najmanji odaziv je i dalje u Vukovarsko-srijemskoj županiji gdje je na referendum izašlo 25,53 posto, dok je u Šibensko-kninskoj županiji izašlo samo malo više birača, njih 26,13 posto.

Što se tiče gradova, najveći odaziv je u Čakovcu gdje je izašlo 43,61 posto birača, dok je najmanji odaziv u Vukovaru sa 24,03 posto.

Podaci o odazivu birača na referendum osjetno su manji od odziva na nedavne parlamentarne izbore na kojima je do 16 sati glasovalo 46,6 posto birača.

Biračka mjesta otvorena su od 7 do 19 sati u Hrvatskoj i inozemstvu. Zbog vremenske razlike jučer su prvi na referendum izašli birači na Novom Zelandu u Aucklandu, a referendum završava 23. siječnja u 4 sata ujutro u Los Angelesu u SAD-u.

>> Državni vrh glasao: 'Hrvatska kaže DA Europskoj uniji'

Na drugom referendumu u hrvatskoj povijesti može glasovati nešto više od 4,5 milijuna birača na ukupno 6749 biračkih mjesta. U Hrvatskoj se mogu izjasniti na 6573 redovita biračka mjesta, a na 70 posebnih, odnosno mješovitih glasovat će pripadnici vojske, zatvorenici i pomorci te osobe koje su izvršile privremeni upis prema mjestu boravaka na dan referenduma.

Po podacima Ministarstva uprave, izvan mjesta prebivališta može glasovati 21.476 birača. U inozemstvu se glasuje u 52 zemlje na 106 biračkih mjesta, od čega najviše, 24 u Bosni i Hercegovini.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene