Obavijesti Video Pretražite Navigacija
provjera potpisa

GONG: ''Ne želimo sudjelovati u Kuščevićevu igrokazu, nećemo biti smokvin list''

Lovro Kuščević (Foto: Dnevnik.hr)
Lovro Kuščević (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr
Suprotno zaključku Vlade, stvarna provjera nevažećih potpisa nije omogućena, tvrdi GONG. Dodaju da odbijaju služiti kao smokvin list Vladi i ministru Lovri Kuščeviću, i svojim prisustvom dati legitimitet netransparentnom procesu. Stoga se neće odazvati pozivu na, kako kažu, navodnu provjeru potpisa.

Nakon što je Vlada najavila da će javnost dobiti pravo u uvida u potpise inicijativa „Istina o Istanbulskoj“ i „Narod odlučuje“ koji su proglašeni nevažećima, GONG je zatražio uvid u sporne potpise, podsjetila je Udruga.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Traže mišljenje Ustavnog suda "Narod odlučuje" sudjelovat će na sjednici saborskog odbora: "Narod želi referendum i ne želi živjeti u daljnjoj izolaciji" Miroslav Šeparović, predsjednik Ustavnog suda, i Mislav Bago (Foto: Dnevnik.hr) Gost Dnevnika Nove TV Predsjednik Ustavnog suda: "Ustav je jasan, ako nema 10 posto birača, nema ni referenduma"

Više od tri tjedna nakon našeg zahtjeva iz Ministarstva uprave dobili smo termine u kojima možemo promatrati predstavnike inicijativa prilikom njihova uvida u potpise. Nakon toga smo Ministarstvo upitali s koje ćemo udaljenosti moći promatrati, hoćemo li moći komunicirati s predstavnicima inicijativa te konačno – hoćemo li uopće moći imati uvid u potpise, priopćio je GONG.

Navode da su im iz Ministarstva poručili da mogu biti u neposrednoj blizini obavljanja uvida te da će biti moguća interakcija s predstavnicima inicijativa, članovima Povjerenstva i predstavnicima APIS-a. „Uvid u materijale u koje se rade uvidi bit će ograničen“, što Ministarstvo pravda zaštitom osobnih podataka. No GONG ne zanimaju osobni podaci građana, nego isključivo transparentnost procesa, poručuje Oriana Ivković Novokmet.

''Ne želimo davati legitimitet transparentnosti''

''Moći ćete vidjeti jedan dio liste (dio stupca) na kojoj se vide samo imena ili samo osobni potpisi, ali ne i svi podaci zajedno iz kojih bi se mogla identificirati konkretna osoba. Retke u koje su uneseni podaci umrlih osoba ili osoba koje ne postoje s nepostojećim OIB-om moći ćete vidjeti cijele“, odgovorili su GONG-u.

''Podsjećamo da je više od 60.000 potpisa za oba referendumska pitanja proglašeno neispravnima. Pri tome povjerenstvo Ministarstva uprave u svom izvješću nije dostavilo primjere nečitko upisanih podataka ili primjera u kojima nisu uneseni svi podaci, a upravo je takvih bilo najviše, mnogo više nego preminulih ili maloljetnih birača. Ministarstvo nama nudi uvid u preminule birače'', priopćili su.

Podsjećaju da se GONG ne slaže s referendumskim inicijativama te im je također sporno što su se potpisi prikupljali uz postojeći Zakon o referendumu za čiju se izmjenu zalažu.

''No niz poteza Ministarstva uprave, od zabrane nezavisnih promatrača koji bi nadgledali proces provjere potpisa do ovog djelomičnog uvida iz kojeg ne možemo dobiti stvarnu sliku, potiče sumnju u netransparentnost i zakonitost rada državne uprave. GONG ne želi dati legitimitet transparentnosti njihova rada u koji ne vjerujemo'', zaključuju u priopćenju.
 

Aktualno Uvidjeli čega nema na tržištu: Dok drugi odlaze u Irsku i Njemačku, oni su odlučili bolje uvjete stvoriti pod vlastitim krovom Grožđe (Foto: Dnevnik.hr) Grožđe (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Martina Šaravanja (Foto: Dnevnik.hr) Hrvatska Uvidjeli čega nema na tržištu: Dok drugi odlaze u Irsku i Njemačku, oni su odlučili bolje uvjete stvoriti pod vlastitim krovom 1/2 >>

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene