Iako mnogi napuštaju istok Hrvatske i u potrazi za boljim životom odlaze u Irsku ili Njemačku, nekolicina mladih Iločana odlučila je bolje uvjete stvoriti pod vlastitim krovom. Uvidjeli su čega na tržištu nema, povezali se sa znanstvenicima i pokrenuli razvoj novih proizvoda.

Galerija


Jedan kilogram sjemenki grožđa dovoljan je za decilitar hladno prešanog ulja za domaćinstvo ili kozmetičku industriju, dok će se pogače usitniti i samljeti u brašno. Takvih proizvoda na domaćem tržištu nedostaje, pa ih Hrvatska uvozi.

Vezani članci Šteta od potresa - 1 Kako dalje nakon potresa? Obrtnica iz Petrinje poručuje: "Treba nam kontejnersko naselje gdje ćemo raditi, odmah i sada, a ne za mjesec, dva" Volonteri kuhaju u Petrinji "Ugostitelji mogu volontirati u uvjetima katastrofe, a ne mogu otvoriti objekte i raditi u kontroliranim uvjetima. Sramotno"

Projekt razvoja novih proizvoda iz sjemenki grožđa mladi poduzetnici iz Iloka provode u partnerstvu s osječkim Prehrambeno-tehnološkim fakultetom.

"On je sufinanciran iz Europskog fonda Konkurentnost i kohezija i iz državnog proračuna Republike Hrvatske. Projekt je ukupne vrijednosti milijun i pol kuna", rekla je voditeljica projekta Martina Šaravanja.

Na projektu surađuje šest osoba, a dvjema mladim obrazovanim Iločankama osigurao je i prvi posao. Razvoj novih proizvoda, poput ulja, brašna i ekstrakta iz sjemenki grožđa, Iloku bi mogao donijeti nove proizvodne pogone.

"To i je zapravo cilj ovoga projekta. Mi u suradnji s javnim sektorom istražujemo optimalne uvjete za proizvodnju", rekla je Šaravanja.

Sirovine za projekt neće nedostajati.

"Preradimo otprilike oko milijun kilograma grožđa. Od toga je udio koštica sedam posto, znači 70 tona", rekao je Mario Faletar iz Poljuprivredne zadruge Trs.

Zbog svoje bogate povijesti i perspektive, Ilok nazivaju i kontinentalnim Dubrovnikom. No Ilok posljednjih godina gubi stanovnike. Naime, od 2011. odselio se svaki peti stanovnik.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.