Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

USKORO UŽIVO Milanović sazvao izvanrednu konferenciju za medije: Pogledajte što je dočekalo novinare

Vlahušić za Dnevnik Nove TV

Golf na Srđu: 'Nadam se da ćemo sačuvati sve do čega nam je u Dubrovniku stalo'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić za Dnevnik Nove TV prokomentirao je projekt izgradnje golf igrališta kod Dubrovnika.

Hoće li na platou Srđa, u okviru golf kompleksa, biti čak 3 tisuće kreveta?

Pročitajte i ovo Kula u Dubrovniku (Foto: Dnevnik.hr) Svi su bili složni Dubrovačko Gradsko vijeće raskinulo ugovor o koncesiji tvrđave Imperial na Srđu: "Predugo smo čekali" Slika nije dostupna Projekt od nacionalnog interesa Golf na Srđu: Početak gradnje za dvije godine

Pa, generalno urbanističkim planom grada Dubrovnika i Županijskim planom predviđeno je 2.800 ležaja. Od toga 1.600 ležajeva u hotelskom naselju, koje su dva hotela i apartmansko naselje, a 1.200 ležajeva je predviđeno u kućama, vilama i u manjim objektima. Predviđeno je da ti objekti zauzimaju 10 posto od ukupne izgrađenosti, koja će obuhvaćati golf igralište, ali i razne sportske i društvene sadržaje, kao što je amfiteatar ili konjički klub. Ti objekti ne bi trebali zauzimati više od 27 hektara. To je negdje oko 9 posto od ukupne površine

Udruge se bune, smatraju da se ne radi o golfu već o apartmanizaciji, budući da broj kreveta predstavlja gotovo četvrtinu ukupnog smještajnog kapaciteta Grada.

Dubrovniku su potrebni novi kapaciteti, jer je prepun turista. Iskorištenost je u ovim trenucima sto posto. To naselje kuća, apartmana, hotela i golfa nalazi se na vrhu brda, koje nije vidljivo iz povijesne jezgre i koje je na znatno neatraktivnijom području nego na primjer Babin kuk ili bilo koje drugo područje na Jadranu, koje je uzurpirano ili je more zauzeto. To je prirodna udolina na Srđu. Naravno da sam i ja kao gradonačelnik i kao čovjek, koji je i osnivao ekološke udruge, a donedavno sam bio i predsjednik ekološke udruge 'Dubrovnik – zdravi grad', zabrinut hoće li će se poremetiti ekološka ravnoteža i hoće li se ugroziti sigurnost vode.

>> Apartmanizacija Dubrovnika pod krinkom golfa?

Kako je projekt zamišljen od utorka moći će vidjeti svi građani u Dubrovniku. Ali ne samo oni, već ćemo dati svima na javni uvid. Ja pozdravljam sve udruge, koje su krenule na vrijeme u raspravu i tako dale svoje primjedbe. Danas smo već dobili prvo mišljenje i komentare, a kroz nekih osam do devet mjeseci, koliko bi trebala trajati javna rasprava, i na nacionalnoj i na dubrovačkoj razini, nadam se da ćemo stvarno dobiti onakav projekt koji će donijeti najveću korist građanima Dubrovnika, a i zaštiti sve one prirodne vrijednosti koje mi imamo.

Kad očekujete da će početi gradnja?

Ako mi za devet do deset mjeseci usvojimo urbanistički plan uređenja, već tada se može početi raditi građevinska i lokacijska dozvola. Ako bude sve u redu, za nekih godinu do godinu i pol dana mogao bi početi nicati projekt vrijedan oko milijardu eura, koji bi Dubrovniku donio brojna radna mjesta . Kroz javnu raspravu i kroz studiju o utjecaju na okoliš, nadamo se da ćemo sačuvati sve do čega nam je u Dubrovniku i u Hrvatskoj stalo.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene