Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Pred izbornu stranačku Konvenciju 10. svibnja, Glavni odbor SDP-a sutra bi trebao utvrditi izmjene stranačkog Statuta te odrediti listu kandidata za vodeće dužnosti u stranci, a kako mu stranački županijski odbori još nisu predložili protukandidata, očekuje se da će se aktualni predsjednik Zoran Milanović jedini kandidirati za čelno mjesto u SDP-u.


Po novom Statutu, ukinula bi se funkcija zamjenika predsjednika SDP-a, a ponovno bi se uvelo Predsjedništvo koje bi imalo deset članova - predsjednik stranke i dva potpredsjednika u Predsjedništvu bi sjedili po položaju, a na Konvenciji bi se biralo sedam članova, po regionalnom ključu i na prijedlog županijskih odbora.

Vezani članci Šime Savić Za predsjednika Vrhovnog suda prijavio se odvjetnik čiju je kandidaturu Milanović već jednom odbio Sudski čekić (Foto: Dnevnik.hr) Ustavni sud dobio novi zahtjev za ocjenom ustavnosti izbora čelnika Vrhovnog suda

No, prikupe li najmanje sto glasova od gotovo 2.200 delegata, članovi SDP-a za mjesto u Predsjedništvu mogu se kandidirati i na samoj Konvenciji.

Predsjedništvo bi preuzelo dio ovlasti Glavnog odbora i predsjednika stranke, pa bi, primjerice, čelniku stranke predlagalo izborne liste, kandidate za premijera i predsjednika države.

Novina bi u Statutu bio i novi model izbora predsjednika stranke, koji bi se počeo primjenjivati na idućoj redovnoj SDP-ovoj izbornoj konvenciji za četiri godine, a po kojemu bi predsjednika SDP-a neposredno biralo svih 25.000 članova stranke.

Za ostala stranačka tijela (potpredsjednici, Predsjedništvo, Glavni odbor) izbori bi se provodili kao i do sada, tajnim glasovanjem delegata na izbornoj konvenciji.

Iako se u SDP-u još ne može dobiti službena potvrda tko će se kandidirati za potpredsjednička i mjesta u Predsjedništvu, pretpostavlja se da će Glavni odbor sutra utvrditi devet potpredsjedničkih i dvadesetak kandidatura za mjesta u Predsjedništvu.

Za dva potpredsjednička mjesta, očekuje se, na Konvenciji će se natjecati Milanka Opačić, Zlatko Komadina, Neven Mimica, Ingrid Antičević Marinović, Mate Arlović, Davorko Vidović, Damir Gašparović, Dragan Kovačević i Veljan Radojković.

Sedam članova Predsjedništva birali bi se po regionalnom ključu, s tim da se iz Zagreba biraju dva člana, za koja bi trebali kandidirati Željka Antunović, Milan Bandić, Ivo Jelušić i Boris Šprem.

Iz riječko-istarske regije, kako nagađaju mediji, za člana Predsjedništva kandidirali bi Vojko Obersnel, Vidoje Vujić, Luka Denona, Dino Kozlevec i Peđa Grbin, iz dalmatinske regije Ranko Ostojić, Marin Jurjević, Vedran Lendić i Tomo Doka, iz središnje Hrvatske Tonino Picula i Marina Lovrić, iz sjeverozapadne Zvonimir Mršić, a iz Slavonije Biljana Borzan, Zdravko Ronko, Zoran Vinković i Željko Szabo.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju