Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"A NE KAO ONA KOKOŠ"

Glavaš nakon odluke Zorana Milanovića: "Hvala Bogu da imamo predsjednika koji poštuje Ustav, zakone RH i sudske presude"

Branimir Glavaš komentirao je odluku predsjednika Zorana Milanovića kojom mu se vraćaju ratna odličja.

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović vratio je ratna odlikovanja generalu Branimiru Glavašu, što je Glavašev sin i odvjetnik Filip Glavaš pozdravio kao jedino razumno i logično rješenje u situaciji kada njegov otac više nema status osuđenika.

Pročitajte i ovo Parlamentarni izbori 2024. Iz minute u minutu Grmoja potvrdio plan oporbe u Saboru, SDP-ovac otkrio koga nisu zvali: "S njima nismo očekivali formirati većinu" Rafalei dolaze u Hrvatsku Povijesni prelet FOTO/VIDEO Hrvatska vojska ulazi u 21. stoljeće: Više od milijardu eura za nove moćne čuvare neba

Sedam ratnih odlikovanja i čin general-bojnika Branimiru Glavašu 2010. godine oduzeo je tadašnji predsjednik Ivo Josipović.

O svemu se na Facebooku oglasio i sam Glavaš.

"Hvala Bogu da imamo Predsjednika koji poštuje Ustav, zakone RH i sudske presude, a ne kao ona 'kokoš' koja je, nakon što je izgubila predsjedničke izbore, pokazala srednji 'prst' cijeloj naciji", napisao je Glavaš.

Milanović je Odluku o prestanku važenja odluke o oduzimanju odlikovanja Glavašu donio na temelju članka 98. Ustava RH i članaka 2. i 36. Zakona o odlikovanjima i priznanjima RH

Milanovićeva odluka o prestanku važenja Josipovićeve odluke objavljena je u Narodnim novinama (NN 59/2021- 1139), a navodi se da je donesena 21. svibnja na prijedlog Državnog povjereništva za odlikovanja i priznanja Republike Hrvatske i to na temelju dviju sudskih odluka, koje predstavljaju preokret u slučajevima 'selotejp' i 'garaža', u kojima se Glavaša tereti za počinjenje ratnih zločina.

Riječ je o odluci Ustavnog suda od 12. siječnja 2015. godine kojom je ukinuta pravomoćna presuda Glavašu i ostalim okrivljenicima te o odluci Vrhovnog suda od 7. lipnja 2016. kojom je ukinuta prvostupanjska presuda u istom slučaju te je postupak vraćen na početak.

Branimiru Glavašu su vraćena ratna odličja Red kneza Trpimira s ogrlicom i Danicom, Red kneza Domagoja s ogrlicom, Red bana Jelačića, Red Ante Starčevića, Red hrvatskog trolista, Spomenica domovinskog rata i Spomenica domovinske zahvalnosti.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene