Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NAKON ODLUKE SUDA

Predsjednik Zoran Milanović ukinuo odluku kojom su Branimiru Glavašu oduzeta odlikovanja

U Narodnim novinama objavljena je odluka Predsjednika RH kojom prestaje važiti odluka o oduzimanju odlikovanja Branimiru Glavašu.

Kako stoji u službenoj objavi, Odluka o oduzimanju odlikovanja od 19. kolovoza 2010. prestaje važiti. Odluka je donesena u skladu s Odlukom Ustavnog suda od 12. siječnja 2015. i Odlukom Vrhovnog suda od 7. lipnja 2016., kojima se ukida osuđujuća presuda, a na osnovi koje su Glavašu odlikovanja bila oduzeta. 

 

Sedam ratnih odlikovanja i čin general-bojnika Branimiru Glavašu 2010. godine oduzeo je tadašnji predsjednik Ivo Josipović.

Branimiru Glavašu su vraćena ratna odličja Red kneza Trpimira s ogrlicom i Danicom, Red kneza Domagoja s ogrlicom, Red bana Jelačića, Red Ante Starčevića, Red hrvatskog trolista, Spomenica domovinskog rata i Spomenica domovinske zahvalnosti.

Odvjetnik Filip Glavaš u izjavi Hini pozdravio je odluku predsjednika Milanovića, te istaknuo da se u ovoj situaciji Branimir Glavaš ne nalazi u statusu osuđenika nego optuženika te da više ne egzistiraju nikakve presude koje bi opravdavale oduzimanje čina i odličja.

"Mi smo još 2019. podnijeli zahtjev za povratom odličja za vrijeme dok je predsjednica bila Kolinda Grabar Kitarović. no ona se oglušila na taj zahtjev i nije postupala po njemu", izjavio je Filip Glavaš.

"Nedavno, prije mjesec dana uputili smo ponovno zahtjev predsjedniku Zoranu Milanoviću da postupi po tom ranijem zahtjevu, što je on učinio i donio jedinu razumnu i logičnu odluku s obzirom da su te odluke bile donesene temeljem ranije presude Vrhovnog suda kojom su bile potvrđene osuđujuće presuda. To je kasnije ukinuo Ustavni sud, a potom i Vrhovni", objasnio je u izjavi Hini odvjetnik Filip Glavaš.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene