Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gost Dnevnika Nove TV

General zbora Šundov: ''Uvijek smo imali potporu SAD-a, zašto je dogovor propao ne znam''

General zbora Mirko Šundov (Foto: Dnevnik.hr) - 2
General zbora Mirko Šundov (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija General zbora Mirko Šundov (Foto: Dnevnik.hr) - 1 General zbora Mirko Šundov (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 General zbora Mirko Šundov (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/2 >>
O razlozima propalog posla s avionima, s načelnikom glavnog stožera Mirkom Šundovom u Dnevniku Nove TV, razgovarala je Ivana Pezo Moskaljov.

Zar je moguće da nitko u Hrvatskoj nije kriv za fijasko s avionima?

Pročitajte i ovo Mike Johnson Predviđaju iste iznose za obje zemlje Američki Kongres glasat će o pomoći Izraelu i Ukrajini Izraelski borbeni avion F-15 Pitanje koje visi u zraku Svijet strahuje nakon izraelske najave: Je li moguće da Izrael napadne iranska nuklearna postrojenja?

Jučer smo imali sastanak s izraelskom stranom koja je u svojoj izjavi potvrdila da je izraelska strana preuzela odgovornost za provođenje ovog procesa. Mi u Hrvatskoj smo proces proveli potpuno u skladu s onim elementima koje smo tražili u ponudi za nabavku zrakoplova, tako da mogu potvrditi da od kad sam u ovom ministarstvu i u vojsci, ovo je jedan od najbolje vođenih projekata ikad u našoj kući. Siguran sam da je hrvatska strana učinila sve što je trebala učiniti, dobila sva potrebita jamstva, postavila sva pitanja.

Amerikanci ne misle tako. Oni su i danas poslali hrvatskoj politici jasnu poruku: ''Znali ste za naše uvjete''. Zar je moguće da lažu?

Vidjeli ste da su u svojoj izjavi na početku rekli da potpuno podržavaju nabavku zrakoplova iz Izraela koji će biti NATO kompatibilni. Mogu potvrditi da sam ja donio iz Izraela jamstvo da će avioni biti NATO kompatibilni i sigurno je da u tom kontekstu mogu potvrditi da sam u nekoliko navrata razgovarao i američkim predsjednikom ili predsjedavajućim združenog stožera generalom Danfordom, zapovjednikom američkog zapovjedništva za Europu.

Zašto je propao dogovor, bio je niz sastanaka?

Uvijek je bila potpora s američke strane.

Ali zašto je propalo?

Ja o tome ne znam sigurno i ne mogu suditi zašto je propalo. Mogu vam samo reći da je proces išao onako kako smo mi zamislili i da smo sve učinili sa svoje strane i u vrlo dobroj komunikaciji i s Izraelom i ono što ja znam sa SAD-om.

Bili ste danas kod predsjednice zajedno s ministrom obrane, predsjednica je već poduzela određene korake, sazvala je sjednicu vijeća za obranu. Što Vam je još rekla, je li predsjednica ljuta zbog ovakvog epiloga?

Predsjednica provodi svoje ovlasti koje ima. Mi smo je izvijestili o tome kako je prošao sastanak s izraelskom stranom i predsjednica je organizirala sastanak vijeća za obranu i na tom sastanku će biti govora o stanju u HRZ-u. Mogu reći da smo nešto slično imali i prije dvije godine. Iz tog razloga smo i pokrenuli ovaj proces, jer stanje u borbenom dijelu HRZ-a je zabrinjavajuće. Provedeni remont MiG-ova nije dao očekivane rezultate i iz tog razloga morali smo pokrenuti proces nabavke novog aviona. Struka je napravila jasnu i preciznu taktičko tehničku studiju na temelju koje je cijeli proces i započeo.

Što se tiče ispravnosti MiG-ova, što to govori o jednoj državi, da otkrije da je stanje loše? Što to govori o nama?

Mi govorimo o stanju u našem zrakoplovstvu na način da bi se to stanje moglo popraviti. Vjerujem da nitko nije u tom kontekstu zlonamjeran i jednostavno...

Ali znate da susjedi imaju velike uši, što se kaže?

Danas su ti podaci dostupni manje-više, tako da to nije uopće sporno.

Kojoj opciji ste skloniji? Vlada je najavila poništenje natječaja – jeste li skloni novom natječaju, prikupljanju ponuda ili direktnu pogodbu?

Prije svega mi je drago i hvala političkom vodstvu ove zemlje što se odlučilo da i dalje hrvatska vojska zadrži svoju sposobnost u okviru zrakoplovstva. Razmotrit ćemo, ima nekoliko inačica. Najvažnije je opredjeljenje da se ide dalje u proces tako da Hrvatska tu sposobnost koju će zadržati i ima način da se nabavi borbeno zrakoplovstvo.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene