Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Razmotrit će se sve buduće opcije

Potvrđeno za Dnevnik Nove TV: Natječaj za kupnju borbenih aviona će se poništiti idućih dana

Predsjednica sazvala sjednicu Vijeća za obranu (Foto: Dnevnik.hr) - 3
Predsjednica sazvala sjednicu Vijeća za obranu (Foto: Dnevnik.hr) - 3 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Predsjednica sazvala sjednicu Vijeća za obranu (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Predsjednica sazvala sjednicu Vijeća za obranu (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr Kritike nakon propasti posla s avionima (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Kritike nakon propasti posla s avionima (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Kritike nakon propasti posla s avionima (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Kritike nakon propasti posla s avionima (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Kritike nakon propasti posla s avionima (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Kritike nakon propasti posla s avionima (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr +1 Predsjednica sazvala sjednicu Vijeća za obranu (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/6 >>
Zbog propalog posla s borbenim avionima, predsjednica je za ponedjeljak sazvala sjednicu Vijeća za obranu. Danas je razgovarala s ministrom obrane Damirom Krstičevićem i načelnikom glavnog stožera Mirkom Šundovom.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović tražila je da je izvijeste o nemogućnosti isporuke F-16 aviona, a državni i vojni vrh očekuju detaljno izvješće o tome, ali i stanju u zrakoplovstvu. Krivnju za neuspjeh i činjenicu da od SAD-a nisu ishodili dozvolu za prodaju aviona preuzela je izraelska strana.

Pročitajte i ovo Izraelske rakete pogodile lokaciju u Iranu Iz minute u minutu Šef NATO-a oglasio se o ratu na Bliskom istoku; Iranski ministar: "Izraelski dronovi nisu prouzročili štetu..." Izraelski borbeni avion F-15 Pitanje koje visi u zraku Svijet strahuje nakon izraelske najave: Je li moguće da Izrael napadne iranska nuklearna postrojenja?

Iz Vlade za Dnevnik Nove TV poručuju kako će se natječaj poništiti idućih dana kada će razmatrati sve buduće opcije.

"Naravno da mi je žao i na osobnoj i na profesionalnoj razini. Ako ćemo govoriti o pobjedi i porazu mislim da su obje strane i pobijedile i izgubile, ne bi stajao ni na stranu pobjednika i gubitnika, ali bitno je da je jasna politička poruka poslana od naših političkih vlasti da će Hrvatska nastaviti s procesom i iznaći novo rješenje", rekao je brigadir Željko Ninić, član stručnog tima.

Kritike zbog ovakvog vođenja najskupljeg vojnog projekta i danas stižu od političkih protivnika. SDP traži političku odgovornost, tvrdi da je državni vrh lagao i da je jasno da su bili upozoreni na vrijeme, ali su se odlučili na rizičnu nabavu borbenih aviona. Poručuje da će tražiti saborsku raspravu na tu temu. I iz Živog zida prozivke. Ministar obrane, smatraju, treba dati ostavku.

"Hrvatska je na ovaj način izgubila dvije godine i obrambena sposobnost Hrvatske je praktički dovedena u pitanje i netko za to mora odgovarati i netko mora odgovarati za nanošenje štete teško stečenom ugledu RH u svijetu. Ili Plenković, ili Krstičević", rekao je Davor Bernardić, predsjednik SDP-a.

"Odgovoran je prije svega ministar obrane Krstičević kojem je to bio glavni posao i projekt kojim se najviše hvalio i naravno gospodin Plenković koji mu je cijelo vrijeme držao ljestve. Ministar Krstičević treba odgovarati zbog ovoga posla i treba dati ostavku", rekao je Ivan Vilibor Sinčić, predsjednik Živog zida.

O propalom poslu nabave izraelskih zrakoplova dobili smo i službeni odgovor američkog veleposlanstva u Zagrebu. Ističu kako su bili jasni oko svojih uvjeta te da su Sjedinjene Države svesrdno podržavale hrvatsku akviziciju četvrte generacije zrakoplova iz Izraela, kompatibilnih s NATO standardima i radile na tome da se taj prijenos i realizira.

Veleposlanstvo navodi i da Sjedinjene Države ostaju predane pružanju pomoći Hrvatskoj pri nabavi borbenih NATO-kompatibilnih zrakoplova. Evo što još poručuju:

"Kao što je uobičajeno u ovim vrstama prijenosa, postoje specifični tehnički uvjeti koji moraju biti zadovoljeni kako bi se omogućilo odobrenje prijenosa od strane Sjedinjenih Američkih Država. Sve ovo vrijeme bili smo jasni u vezi sa svim uvjetima, a odobrenje prijenosa od 27. prosinca 2018. bilo je u skladu s time."

Što je sve pošlo po zlu - zanimalo je i jučer novinare. Zabranili su im pitanja i izravan prijenos, uzeli mobitele. Izraelski su gosti diktirali uvjete.

"Nikada u povijesti države Izrael se nije dogodilo da njihov državni dužnosnik javno istupa pred medijima u drugoj državi, ovo je bio presedan. Morate shvatiti da su oni zemlja u bitno drukčijim sigurnosnim uvjetima od nas. Maksimalno su nam izišli u susret i pokušali udovoljiti našim zahtjevima i pritom ne kršeći svoje nacionalne zakone", rekao je brigadir Željko Ninić, član stručnog tima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene