Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vođe Sao Krajine

Sijali su strah i smrt: Gdje su danas vođe pobunjenih Srba i predsjednici srpske paradržave?

Neki od vođa Sao Krajine i poticatelji pobune završili su u zatvoru, neki su u međuvremenu umrli.

Hrvatska u srijedu slavi. Prošlo je 25 godina od akcije Oluja. A gdje su završili vođe pobunjenih Srba i predsjednici srpske paradržave iz 90-ih... Neki su umrli, neki još služe kazne, a neki su se i pokajali.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna POLICIJA NAJAVILA PRIJAVE Skandal na proslavi u Kninu: Skejina skupina opet provocirala - orilo se "Za dom spremni", u publici se dizale desnice Slika nije dostupna wooow! VELIKA GALERIJA Pogledajte Black Hawk iznad Knina, "Krila Oluje" opet priredila spektakl!

Jovan Rašković, osnivač i predsjednik Srpske demokratske stranke 1990., bio je poticatelj pobune Srba u Hrvatskoj. Nakon Krvavog Uskrsa na Plitvicama, kada je ranjeno sedam specijalaca, a Josip Jović poginuo, Rašković se povukao iz politike. Umro je u Beogradu 1992. od srčanog udara.

Milan Martić bio je načelnik kninske milicije i vođa balvan revolucije u Kninu 17. kolovoza 1990. Bio je predsjednik paradržave Srpske krajine osnovane na dijelu teritorija Republike Hrvatske. Zbog ratnih zločina nad nesrpskim civilima na haškom suđenju dobio je 35 godina. Izdržava zatvorsku kaznu u Estoniji.

Milan Babić, predsjednik prve Vlade SAO Krajine i prve, ali i posljednje Vlade Republike Srpske krajine. Kad ga je Haaški sud 2004. optužio za ratne zločine, izjavio je kako je bio zaveden velikosprskom politikom i bio je prvi optuženik koji je priznao krivnju i dogovorio se s tužiteljstvom, nakon čega je osuđen na 13 godina zatvora. Počinio je samoubojstvo u pritvorskoj jedinici u Den Haagu.

Borislav Mikelić bio je predsjednik Vlade tzv. Republike Srpske Krajine od 1994. do 1995. Hrvatske vlasti podižu optužnicu protiv Mikelića smatrajući ga najodgovornijim za stradanje hrvatskih policajaca i civila. Prvo dobiva 20 godina zatvora, poslije se žali i na kraju optužnica se odbacuje. Umro je u 79. godini 2018. u Beogradu.

Mile Mrkšić posljednji je zapovjednik vojske pobunjenih Srba. Prije toga borio se u Vukovaru gdje je bio zapovjednik svim pobunjeničkim jedinicama. Dobrovoljno se predao u Haag 2002., osuđen je 2007. godine na 20 godina zatvora. Umro je 16. kolovoza 2015. od posljedica raka na odsluženju zatvorske kazne u Portugalu.

Goran Hadžić od 1992. do 1993. predsjednik je tzv. „Republike Srpske Krajine". Hrvatski sudovi osudili su ga u odsutnosti na 20 godina zbog raketiranja Šibenika i okolice te 20 godina zbog zločina nad Hrvatima u Slavoniji. Izručen je Haškom sudu 2011. gdje mu se sudilo za ratne zločine. No, suđenje je prekinuto 2016. godine, nakon što mu je dijagnosticiran neoperabilan tumor mozga.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene