Snijeg je samo kap u moru problema koji muče Gorane. Proračunski novac umjesto na razvoj kraja, prisiljeni su koristiti za zimske službe. I tako - investicije čekaju.

Galerija


Damir u Mrzlim Vodicama ima farmu s 400 ovaca. Poslovati je ovdje jednako težak kao i živjeti.

Vezani članci Turisti na moru Čisto more više nije presudno: Kako izgleda profil prosječnog turista u Hrvatskoj i što ga zanima Kuće za odmor u Gorskom kotaru (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Gorski kotar je spreman za blagdena: Već je sada teško naći slobodnu kuću za odmor

"Nemamo infrastrukturu, cesta koja vodi do nas je šumska cesta, nemamo struju i vodu, nedostatak radne snage je jedan od problema, mladi bježe glavom bez obzira", objašnjava tešku situaciju Damir Lenac, vlasnik OPG-a. 

Za potpuni razvoj turizma u Gorskom kotaru, kaže iznajmljivač Danijel - nedostaje kvalitetnog sadržaja.

"Neki adrenalinski park, ne znam, sanjkalište. Imate koje sanjkalište? Nemate ništa", kaže Danijel Popović, vlasnik soba za odmor. 

Nove bi projekte mogao potaknuti iznos od 3 milijuna kuna. Toliko županija na godinu planira izdvojiti za razvoj ovog kraja.

"Kriterije ćemo razraditi, oni će se kandidrati, moramo bit pošteni u smislu da je 9 općina i gradova, nije to veliki novac, ali je to isključivo za njih", komentirao je Zlatko Komadina, Župan primorsko-goranski. 

A goranski načelnici i gradonačelnici znaju na što ga potrošiti. Jedan od prvih projekata za Grad Delnice je sanacija ceste do izvora Kupe.

"Cesta je u katastrofalnom stanju, nekad županijska, prenesena u našu nadležnost zahtjeva velika ulaganja mi ih naprosto nemamo", objašnjava Ivica Knežević, gradonačelnik Delnica. 

Jer većinu proračuna troše na čišćenje snijega. Delnice ovu zimu dočekuju na nuli. Lanjska elementarna nepogoda stajala ih je više od 3 i pol milijuna kuna. Za ovogodišnji snijeg planiraju potrošiti oko milijun i pol kuna.

"Ako će zima biti normalna, a pod time mislim 60 do 100 cm snijega taj bi trošak trebao biti dostatan", kaže Knežević. 

Novac iz novog fonda 9 gradova i općina imat će na raspolaganju već početkom iduće godine.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr