Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi sustav od 1. travnja

Fiskalizacija uskoro i na tržnicama: 'Ovo je moja fiskalna blagajna'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Država kreće u drugi krug fiskalizacije. Od 1. travnja i prodavači na tržnicama morat će izdavati fiskalne račune. No, kumice koje imaju kravu, dvije i prodaju vlastiti sir i vrhnje, ipak neće morati.

71-godišnja Gospa Knežević na osječkoj tržnici prodaje svoj sir i vrhnje. U 40 godina rada nije izdala ni jedan račun. 'Ne znam ništa o fiskalizaciji, jer nisam išla u školu', rekla je.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Fotogalerija Kako su izgledale tržnice prvog dana uvođenja fiskalnih blagajni Slika nije dostupna Počeli godišnji odmori Muke po fiskalnim blagajnama: 1000 kuna za kilu grožđa?!

>> Pale prve žrtve fiskalizacije: Zapečaćeno šest lokala!

Prestrašila je baku Gospu fiskalizacija. No, kako ona nije veliki proizvođač i dalje će moći raditi bez fiskalne blagajne. 'Evo što sam zaradila i još imam 200 kuna. Evo vidite. 'Ovo je moja fiskalna blagajna', rekla je Gospa kroz smijeh pokazujući lončić s novcem.

Lončić će ipak morati zamijeniti svi oni koji na tržnici prodaju tuđu robu. Među njima i prodavači cvijeća. 'Imamo dvije mogućnosti jer smo i aranžeri. Znači, komadno će se od 1. travnja raditi, a ostalo od 1.srpnja. Kako će nas uskladiti, ne znamo mi to', kaže prodavač i aranžer cvijeća Atila Gašpar.

Atila je i prodavač i aranžer. Ako ružu proda bez celofana, mora izdati fiskalni račun. Ako ju ubaci u aranžman, tada ne podliježe fiskalizaciji. Cvjećari, ali i ostali prodavači na tržnici su zbunjeni. 'Ovo nije ni mjesto za te blagajne. To je broj jedan. Drugo, ne možete vi raditi i na tim blagajnama. To bih, znači, morala imati još jednog radnika uza se', kaže Dragica Mažar iz Tvrđavice. 'Ove krize je dosta već četiri godine. I hvala im na toj Europi. Ja bih ih lijepo pozdravio, uopće da ne dolaze ovdje', dodaje Zvonko Marić iz Osijeka.

Nije šala. Prvoga travnja na klupice tržnica ipak stižu blagajne. 'Krenuli smo u prikupljanje ponuda za najbolje tehničko rješenje tako da ćemo do 1. travnja moći ponuditi najbolju opciju, najjeftiniju', kaže Ljerka Kujundžić iz Tržnice Osijek.

Između mrkve i salate naći će se tako i bežična mreža. Povezat će klupicu s Ministarstvom financija.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene