Visoka predstavnica Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogherini boravi u službenom posjetu Hrvatskoj.


Nakon susreta potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić i visoka predstavnica Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogherini koja boravi u službenom posjetu Hrvatskoj izvijestile su o čemu su razgovarale na sastanku.

Vezani članci Premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Rupa u vlasti: Odlazak ministrice Pejčinović Burić pada u nezgodno vrijeme, evo i zašto Marija Pejčinović Burić i Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) Plenković: "Da ja budem premijer i ministar? Svatko ozbiljan zna razliku između šarlatanstva i ozbiljne politike"

Ministrica Pejčinović Burić rekla je da je bilo riječi o stabilnosti i sigurnosti u jugoistočnoj Europi, globalne strategije EU-a te aktualnim pitanjima važnima za širu regiju, primjerice o Siriji.

''Potrebno je je pojačati angažman EU-a u jugoistočnoj Europi'', kazala je ministrica.

Osvrnula se na susjednu BiH. ''Trebamo davati jaču podršku BiH. Za nas je BiH posebno važna jer dijelimo 1.000 kilometara granice, Hrvatska prema ustavnoj odgovornosti ima posebnu ulogu prema toj zemlji i u tom kontekstu smo razgovarali i o zajedničkoj sjednici Vlade RH i Vijeća ministara u Sarajevu. Mislimo da je to dobar put da dvije države govore o raznim međusobnim odnosima, ali posebno da se naglasi europska perspektiva BiH", rekla je hrvatska ministrica vanjskih poslova.

''Pitanje migracija pratimo s pozornošću. Bili smo suočeni s velikom migrantskom krizom koja je išla tzv. balkanskom rutom. Najveći je pritisak migranata sada na srednjoistočnu rutu. Složili smo se da je važno da se radi paralelno s krizom koja se događa na terenu, da se radi na stabilizaciji Libije i zemljama u Subsaharskoj Africi, da se pomaže njihov razvoj i da ljudi živi dostojne živote u zemlji u kojoj su rođeni i da ondje imaju kvalitetne prilike'', rekla je ministrica.

''Smatram da je Hrvatska ključni faktor u regiji u stvaranju stabilnosti i sigurnosni'', kazala je Mogherini.

''Razgovarali smo o zajedničkim temama, odnosu koji EU ima s postkonfliktnim scenarijom i podrškom u rješavanju problema'', rekla je Mogherini dodajući da odlazi na Bliski istok na sastanak s emirom na njegov poziv kako bi EU pokušala posredovati u napetom odnosu četiriju arapskih zemalja.

Visoka predstavnica na kraju je izvijestila da su razgovarali i o pripremama za predsjednikovanje Hrvatske Europskom unijom 2020.

Mogherini će se tijekom boravka u Hrvatskoj sastati s dužnosnicima na svim razinama te će nakon sastanaka imati sliku kako Hrvatska gleda na neka od najvažnijih pitanja.