Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Fakultet šumarstva i drvne tehnologije Zagreb

Fakultet s najviše terenskih nastava u cijeloj Hrvatskoj

PR
PR Foto: PR
Fakultet šumarstva i drvne tehnologije u Zagrebu nosi titulu fakulteta s najviše terenskih nastava ne samo na Sveučilištu u Zagrebu nego i u cijeloj Hrvatskoj.

Fakultet šumarstva i drvne tehnologije u Zagrebu izvodi nastavu na tri preddiplomska sveučilišna studija – Šumarstvo, Drvna tehnologija i Urbano šumarstvo, zaštita prirode i okoliša. Budući da su glavni predmet izučavanja na ovome fakultetu šumski ekosustavi, zaštita prirode i okoliša, odnosno drvo i proizvodi od drva, terenska je nastava kao sastavni dio nastavnoga plana i programa organizirana na način da se studenti direktnim boravkom u prirodi upoznaju za raznolikošću šumskih ekosustava, njihovim općekorisnim funcijama, te drvnim materijalima i procesima u proizvodnji čije je poznavanje važno za stručno obučavanje kao i za općedruštvenu zajednicu koja ima direktne i indirektne koristi od istih. Šume i vode su najveće prirodno bogatstvo naše zemlje.

Na teren se ide tek kada se usvoji znanje na predavanjima i u laboratorijima

Studenti na terensku nastavu odlaze nakon što su prethodno savladali određeni dio nastavnoga plana i programa usvojivši znanja tijekom predavanja te laboratorijskih i praktičnih vježbi, a kako bi jednostavnije mogli razumjeti određeni zadatak koji im se demonstrira ili ga osobno moraju uraditi.

PR PR Foto: PR

Lokacije koje studenti posjećuju i na kojima se održava terenska nastava iz brojnih predmeta ovise o studiju kojega pohađaju. Tako, na primjer, studenti koji su upisali studije Drvne tehnologije posjećuju različite tvrtke koje se bave preradom i obradom drva, proizvodnjom namještaja, uređenjem interijera i pratećom industrijom strojeva i uređaja te ostalih materijala potrebnih za proizvodnju namještaja i uređenje interijera.

Studenti imaju priliku posjetiti približno 70 terenskih nastava jednodnevnog ili višednevnog trajanja na brojnim lokacijama u zemlji i inozemstvu (Austrija, Slovenija, Češka, Italija, Njemačka).

Ovakav oblik terenske nastave najčešće se sastoji od odlazaka u različite tvrtke, srodne fakultete, istraživačke ustanove ili specijalizirane sajmove. Za studente ovakav oblik terenske nastave je od posebne koristi jer im omogućuje upoznavanje struke u drugim zemljama kao i ostvarivanje kontakata za buduću studentsku mobilnost i studiranje na drugim srodnim fakultetima.

Posebitost na Šumarskom fakultetu su Nastavno-pokusni šumski objekti

Studenti koji su upisali Šumarstvo ili Urbano šumarstvo, zaštitu prirode i okoliša tijekom svojih terenskih nastava posjećuju nekoliko šumskih rasadnika (u njima se proizvodi sadni materijal namijenjen obnovi šuma ili ozelenjavanju urbanoga zelenila), nacionalne parkove, parkove prirode, arboretume i šume. Pojedine se lokacije nalaze neposredno u blizini fakulteta u Zagrebu, (npr. park Maksimir, šuma Dotršćina ili šuma Dubrava Mokrice koje su dio Nastavno-pokusnog šumskog objekta Zagreb).

Pored ovih šuma, Fakultet šumarstva i drvne tehnologije Zagreb gospodari i s još četiri takva objekta ukupne površine približno 3600 ha. Ti se objekti nalaze na otoku Rabu, u Gorskome kotaru, na Papuku te u Lonjskome polju. Svaki Nastavno-pokusni šumski objekt (NPŠO) gospodari različitim tipovima šuma s čijom raznolikošću se student upoznaju tijekom svoga studiranja.

Uz profesore s fakulteta, na terenskim nastavama studenti imaju mogućnost saznati brojne informacije iz prve ruke od najuspješnijih pojedinaca.Teme njihovih nastupa su, primjerice, prezentiranje organizacije poslovanja, prezentacija brojnih uređaja ili proizvodnog procesa i slično. Ovakav oblik održavanja terenske nastave omogućuje studentima direktno informiranje iz domene struke u koji će se uključiti poslije završetka studija.

Sve terenske nastave na Fakultetu šumarstva i drvne tehnologije Zagreb su besplatne. Za putovanja na brojne destinacije studentima je na raspolaganju fakultetski autobus. Informacije sa Šumarskog fakulteta nam govore kako studenti dugo pamte takva događanja koja rezultiraju njihovom međusobnom zbližavanju. Prijateljstva koja nastanu u tim danima često ostaju za cijeli život.

PR PR Foto: PR

Praktično znanje osigurava bolju spremnost za tržište rada

Na Fakultet šumarstva i drvne tehnologije u Zagrebu u tijeku je provedba i projekta „Razvoj i provedba stručne prakse na studijima Šumarskog fakulteta“. Projekt je započeo u ožujku 2020. godine, a trajat će do ožujka 2023. godine. Cilj je pružanje podrške studentima Šumarskog fakulteta u povećanju zapošljivosti unapređenjem i provedbom stručne prakse koja će im omogućiti stjecanje potrebnih praktičnih vještina.

U projekt je uključeno 404 studenta Šumarskog fakulteta, koji će dobiti priliku da tijekom studija steknu praktične vještine i prvo radno iskustvo sudjelovanjem u aktivnostima koje se temelje na rješavanju stvarnih problema u sektoru. Studenti šumarstva i drvne tehnologije sudjelovat će u aktivnostima mentoriranoga praktičnog rada na Fakultetu, zajedničkoj višednevnoj terenskoj nastavi u drvoprerađivačkim tvrtkama i parkovima prirode te individualnoj praksi u tvrtkama u trajanju od mjesec dana. Na taj će način studenti steći dodatne vještine za uspješniji izlazak na tržište rada.

Dodatne informacije o studijima na Fakultetu šumarstva i drvne tehnologije Zagreb pronađi na njihovom webu.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene