Fakultet hrvatskih studija pokrenuo upravni spor i podnio prijavu protiv ministrice Blaženke Divjak zbog kaznenog djela protiv službene dužnosti.

Galerija


Fakultet hrvatskih studija pokrenuo je upravni spor i podnio 16. siječnja 2020. prijavu protiv ministrice znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženke Divjak zbog kaznenog djela protiv službene dužnosti, priopćio je dekan tog fakulteta Pavo Barišić.

Vezani članci Problemi pri prijavi za energetsku obnovu obiteljskih kuća "Tražimo da se natječaj ponovi!" - Građani bijesni zbog natječaja za energetsku obnovu, stigao odgovor Fonda Martina Živković posadila vrt, netko ju je prijavio Zasadili mini vrt u centru Zagreba, pa dobili kazne! Evo koliko moraju platiti zbog nekoliko biljka

"U prijavi, koja je podnesena Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu, navodi se kako postoji osnovana sumnja da je ministrica Divjak zloporabom položaja i ovlasti Sveučilištu u Zagrebu prouzročila štetu te time počinila kazneno djelo opisano i kažnjivo po članku 291. stavku 1. Kaznenoga zakona.

Ministrici se stavlja na teret da u postupku reakreditacije Hrvatskih studija u razdoblju od 4. svibnja 2018. godine do 15. siječnja 2020. godine nije, nakon što je primila pozitivnu Akreditacijsku preporuku Agencije za znanost i visoko obrazovanje, izdala potvrdu o ispunjavanju uvjeta za obavljanje djelatnosti visokoga obrazovanja i znanstvene djelatnosti. Ministrica je to bila dužna napraviti prema članku 22. stavku 4. Zakona o osiguravanju kvalitete u znanosti i visokom obrazovanju. Umjesto da izvrši svoju zakonsku obvezu i time okonča postupak reakreditacije, ministrica je u dva navrata vršila pritisak na Agenciju za znanost i visoko obrazovanje tražeći promjenu akreditacijske preporuke, čime je narušavala ne samo autonomiju sveučilišta nego i zakonom zajamčenu neovisnost Agencije", piše u priopćenju Pave Barišića.