Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nacionalna strategija

Što kažete na ovakvu REFORMU obrazovanja?!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U školu sa šest godina. Umjesto osam - devet razreda u Osnovnoj školi. To su samo neke od promjena koje nosi nova nacionalna strategija obrazovanja. Javnost će o njoj moći raspravljati u rujnu kada i službeno bude predstavljena.

Hrvoje je u školu krenuo sa šest godina i nekoliko mjeseci. Prema novoj strategiji obrazovanja i njegov brat Karlo u školske bi klupe trebao sjesti u istoj dobi, u osnovnoj školi proveo bi 9 godina. Razredna nastava trajala bi pet godina, a predmetna četiri.

Pročitajte i ovo Centar Klik u Puli - 2 Pula kao primjer KLIK za uspjeh: Otvorena moderna škola za učenike, ali i odrasle - ''Fantastično, jako mi se sviđa!" Škola - 4 Ima rješenja Ravnatelji sve kreativniji, tu su i stipendije, ali nitko ne želi predavati te predmete: "To ima posljedice na znanje i vještine učenika"

'Produljenje općeg obrazovanja znatno utječe na kvalitetu obrazovanja uopće, dakle i kasnijeg obrazovanja, a posebice zato jer briše one početne razlike koje nastaju zbog socijalnog podrijetla ili obiteljskog okruženja', kazao je Neven Budak, voditelj strategije za odgoj, obrazovanje, znanost i tehnologiju.

Hrvojeva majka Marina Dvorski smatra da je prerano krenuo u školu. 'Školu je prošao uspješno s odličnom ocjenom, međutim naravno da ta emocionalna zrelost nije dovoljna za školu', kazala je.

>> GOTOVI prvi e-upisi u srednje škole: 90 posto učenika upisalo prvi ili drugi izbor

Istraživanja pak govore da duže školovanje daje bolje rezultate. Reforma zato stiže i u srednjoškolski sustav. 'Povećamo udio gimnazija u odnosu na strukovne škole, kako ne bi u Hrvatskoj imali npr. 166 elektrotehničkih škola, nego da se u pojedinim županijama razvijaju centri izvrsnosti koji su onda naslonjeni i na potrebe gospodarstva', kazao je ministar Željko Jovanović.

O tome hoće li doći do smanjenja broja predmeta, voditelj strategije za odgoj, obrazovanje, znanost i tehnologiju Neven Budak nije htio govoriti.

Promjenu će doživjeti i programi fakulteta. Ministar uvjerava kako će nova nacionalna strategija pomoći učenicima da dobiju najkvalitetnije obrazovanje, ali i da nakon školovanja lakše i brže dođu do posla. 'Bitno je srediti obrazovni sistem da funkcionira za dobrobit djece', kazala je Marina.

Reforma neće zaobići ni nastavnike. 'Potreba daleko kvalitetnijeg obrazovanja naših učitelja i nastavnika i također licenciranja ravnatelja', kazao je ministar Jovanović. Javna rasprava počinje u rujnu, a novi obrazovni sustav najvjerojatnije će zahvatiti generacije koje će u školu krenuti za tri godine.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene