Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija nije službeno zaprimilo nikakvu informaciju, obavijest ili inicijativu za izmjenom ili otkazom bilateralnog sporazuma o prelasku hrvatsko-slovenske granice i to znači da Hrvati do daljnjega mogu u Sloveniju s osobnom iskaznicom.


"Režim prelaska hrvatsko-slovenske granice uređen je između Republike Hrvatske i Republike Slovenije bilateralnim sporazumom i MVPEI nije službeno zaprimilo nikakvu informaciju, obavijest ili inicijativu za izmjenom ili otkazom sporazuma", istaknula je.

Vezani članci Slovenija postrožila prelazak granice - 1 Slovenija ublažava mjere za neka putovanja, ministar spomenuo i Hrvatsku Granični prijelaz Bregana Neće vrijediti za sve: Neki putnici će smjeti u Sloveniju i bez PCR testa

"To znači da je do daljnjega taj sporazum na snazi i Hrvati mogu u Sloveniju s osobnom iskaznicom", rekla je Crnić.

Prema odredbama ovog bilateralnog sporazuma, hrvatski državljani mogu ući u Republiku Sloveniju s valjanom putnom ispravom ili s valjanom osobnom iskaznicom, a sastavni dio sporazuma čine i odredbe o načinu njegova prestanka.

Točkom 10. ovog sporazuma utvrđeno je da se on može otkazati u svako doba s otkaznim rokom od tri mjeseca, o čemu jedna ugovorna stranka obavješćuje drugu diplomatskim putem.

Slovenska tiskovna agencija (STA) javila je u ponedjeljak, pozivajući se na izvore u Europskoj komisiji, da Slovenija provedbom sporazuma koji hrvatskim državljanima omogućuje prelazak granice s osobnom iskaznicom krši schengenski režim.

Slovenija to "mora Hrvatskoj objasniti i provesti potrebne pravne i praktične mjere", rekli su STA u Bruxellesu nakon što su utvrdili nepravilnost tijekom schengenske evaluacije slovenske kopnene granice.

"Slovenija je imala priliku i mogla je to urediti u pregovorima o schengenskom režimu, ali sada je prekasno. Više nema nikakve mogućnosti da hrvatskim državljanima i dalje dopušta prelazak granice s osobnim iskaznicama ako želi poštovati pravni poredak EU-a", objasnili su u Bruxellesu.

Građani trećih država pri ulasku u EU moraju predočiti putovnicu sukladno Zakonu o schengenskim granicama koji je stupio na snagu 13. listopada.

U Europskoj komisiji tumače da je predočavanje putovnice važno zbog toga što se u taj dokument može udariti pečat, pa se na temelju toga može zaključiti koliko vremena osoba provodi na području EU-a. Izuzeci su mogući samo u sklopu lokalnog malograničnog prometa i za posebno određene skupine ljudi, kao što su piloti i nositelji diplomatskih putovnica.

Izvori iz Komisije također navode, po STA, da Slovenija nije
komentirala evaluacijska izvješća pa u Bruxellesu smatraju da se s njima slaže. "Smatramo da bi Slovenija komentirala te materijale kad se s njima ne bi slagala", rekli su za STA u Komisiji.