Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Engleske novine pišu ružno o Hrvatskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
I dok se Zagreb sprema za nogometni spektakl, kvalifikacijsku utakmicu za EP 2008. između nogometnih reprezentacija Hrvatske i Engleske, u engleskim medijima objavljeno je niz zlonamjernih tekstova o Hrvatskoj.

Engleske novine, a uglavnom se radi o žutom tisku, posljednja dva dana pune su zlonamjernih i neistinitih kvalifikacija o Hrvatskoj kao rasističkoj zemlji.

Pročitajte i ovo Policijsko nasilje Četvrt Lavapiés VIDEO Dvojica policajaca u Madridu pretukla dvojicu crnca: Oglasilo se ministarstvo i antirasističke skupine Slika nije dostupna Hrvati neće moći na Wembley?

Tako primjerice novinar tabloida "Daily Mirror" piše kako je rasizam u Hrvatskoj raširena pojava, te da je Zagreb grad koji je na rubu između svjetla i tame. 

Isti taj novinar navodi kako su engleski reprezentativci u Zagrebu smješteni u deluxe hotelu s pet zvjezdica (hotel Esplanade), kojeg, kako on tvrdi, "nije bilo prije 18 godina", kada je posljednji puta posjetio Zagreb.

Očito je da taj novinar nema pojma o čemu govori, jer hotel Esplanade na istom mjestu stoji već 81 godinu, odnosno od 1925., kada je bio jedan od najluksuznijih hotela u Europi.

S druge strane, ipak postoji i uravnoteženo izvještavanje uglednih novina kao što je engleski Guardian, koji ističe riječi hrvatskog nogometnog izbornika Slavena Bilića da je Hrvatska prijateljska, miroljubiva i turistička zemlja, koja voli strance.

"Hrvatska je prijateljska i miroljubiva zemlja, a naša glavna
gospodarska grana je turizam. Mi volimo strance i u našoj zemlji živi, radi i studira puno stranaca", prenosi Guardian Bilićeve riječi. 

"Hrvatska u svojoj reprezentaciji ima jednog tamnoputog igrača (Eduardo), a u zagrebačkom Dinamu ima ih pet. Mi nismo rasistička nacija. Ako desetak ili sto ljudi izvikuje rasističke uvrede na stadionu, to još ne znači da su oni rasisti. Većina njih to radi a da uopće ne razumiju o čemu je riječ, a neki to čine kako bi pokazali buntovništvo. Takvih izoliranih incidenata imate u Italiji, Španjolskoj, Njemačkoj i mnogim drugim zemljama. Ako netko želi verbalno vrijeđati vi ste tu nemoćni, tu čak ni policija ne može ništa učiniti", kazao je Bilić, a prenosi Guardian.

Inače, jučer je glasnogovornik Uefe zaprijetio Hrvatskom nogometnom savezu da će u slučaju rasističkih uvreda na današnjoj utakmici Hrvatskoj slijediti teške sankcije, pa možda čak i izbacivanje iz kvalifikacija za EP 2008.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene