Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Raspodjela glasova po spolu i dobi

Ekskluzivno donosi Dnevnik Nove TV: Tko su birači koji su izašli na izbore i za koga su glasali mladi?

Aktualno Galerija Analiza Hrvoje Krešića - 5 Analiza Hrvoje Krešića - 5 Foto: DNEVNIK.hr Analiza Hrvoje Krešića - 4 Analiza Hrvoje Krešića - 4 Foto: DNEVNIK.hr Analiza Hrvoje Krešića - 3 Analiza Hrvoje Krešića - 3 Foto: DNEVNIK.hr Analiza Hrvoje Krešića - 2 Analiza Hrvoje Krešića - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Analiza Hrvoje Krešića - 1 Galerija 1/5 >>
Mala izlaznost može se detaljno analizirati, a to je u Dnevniku Nove TV napravio novinar Nove TV Hrvoje Krešić.

Zahvaljujući podacima agencije IPSOS, prikupljenima tijekom izlaznih anketa, Dnevnik  Nove TV dobio je podatke o raspodjeli glasova po spolu, odnosno dobi.

"Muškarci su tako u najvećoj mjeri glasovali za HDZ - gotovo 35 posto svih muških birača dalo im je glas. Za SDP je bilo njih 24,5 posto. Deset posto muškaraca bilo je sklono Domovinskom pokretu, po oko 5 posto liberalima okupljenima oko IDS-a i platformi Možemo, a samo oko 4 posto muškaraca prepoznalo se u Mostu i dalo im glas - za Mislava Kolakušića, doduše, čak ni toliko", rekao je Hrvoje Krešić. 

Žene su gotovo u jednakoj mjeri bile sklone dvjema najvećim strankama - od svih koje su izašle na ove izbore, oko 30 posto bilo ih je za HDZ, odnosno 29 za SDP. Identičan postotak žena glasovao je za Možemo i Ninu Skočak - 7,3 posto. Oko 6,5 posto bilo je za DP, 4 i pol za IDS i partnere, 3 i pol za Most.

Pročitajte i ovo Ferrari - 2 330 kilometara na sat Uz pomoć tehnologije u studio Dnevnika Nove TV "uparkiran" Ferrari kojim se vozikao Bartulica: Svi detalji bijesne jurilice

Krešić je otkrio i kako su glasovali mladi, stari i oni između njih te naglasio da tu također ima zanimljivih detalja.

"Govorimo li o najmlađim biračima, odnosno dobnoj skupini od 18 do 29, na ovim su izborima najčešće glasovali za HDZ - gotovo četvrtina svih mladih birača dala im je glas. Na drugom mjestu Nina Skočak, koju je biralo 22 posto mladih. Treći je SDP sa 14 posto podrške mladih, tek na četvrtom mjestu Možemo sa 9,5. Za Most je bilo 6 posto mladih, za Domovinski pokret 5,5", rekao je reporter.

Pročitajte i ovo Josipa Krajinović i Davor Ivo Stier - 4 Gost Dnevnika Nove TV Davor Ivo Stier o briselskim plaćama, utrci za Pantovčak i Bartuličinom potezu: "To je njegov stil"

Nešto starija grupa birača u dobi od 30 do 44 također ponajprije bira HDZ - 30-ak posto od svih birača iz te skupine dalo im je glas. Drugi izbor bio im je SDP s partnerima, oko 21 posto birača starih između 30 i 44 godine glasovalo je za njih. 11 posto ove dobne skupine bilo je za Možemo, 6 posto za Ninu Skočak te tek neznatno manje za Domovinski pokret.

Birači stari između 45 i 59 godina dominantno su bili za HDZ - gotovo 35 posto dalo im je glas. SDP u ovoj dobnoj skupini malo bolje stoji nego u prošloj, bili su izbor za oko 28 posto ispitanih. Za Domovinski pokret bilo je oko 8,5 posto, Možemo je na oko pet i pol posto podrške u ovoj dobnoj skupini, IDS na 5, Most na 4,5, Nina Skočak na manje od dva.

Pročitajte i ovo Sanja Vištica i Nikola Grmoja - 1 Najavljene promjene Nikola Grmoja objasnio zašto ga u izbornoj noći nije bilo u stožeru te otkrio strahuje li za sudbinu Mosta

Konačno, među biračima starijima od 60 najmanja razlika između HDZ-a i SDP-a - za jedne je bilo oko 35, za druge 33 posto birača iz ove skupine. Treći je Domovinski pokret s 10-ak posto podrške, IDS je na 5,5, Možemo na 3 i pol, Nina Skočak na - pola postotka.

Kako je Krešić naglasio ova posljednja skupina u najvećoj je mjeri izlazila na birališta, a u najmanjoj su mjeri to bili - mladi.

Što podaci govore o strankama koje nisu prešle prag - do čijih birača su uspjeli doprijeti, i u kojoj mjeri?

"S obzirom na to da smo pitali ispitanike za koga su bili na nedavnim parlamentarnim izborima - i jesu li uopće izašli na njih - te to onda usporedili s njihovim odabirima na europskim izborima, vidimo na primjer da je među svim biračima Mosta bilo malo onih koji nisu izašli na parlamentarne izbore, ali i da je bilo samo 60 posto onih koji su im upravo na tim parlamentarnim izborima dali glas - motivacija je očito bila nedovoljna. Nešto su malo zagrabili u biračko tijelo HDZ-a i Domovinskog pokreta, ali nedovoljno za dobar rezultat", rekao je Krešić.

Pročitajte i ovo Barbara Štrbac i Tonino Picula - 1 Novo poglavlje u stranci Tonino Picula u Dnevniku Nove TV otkrio hoće li ući u utrku za šefa SDP-a: "Promjena je nužna"

IDS je, pak, s druge strane zagrabio u mnoge bazene - oko 11 posto njihovih birača nije bilo na biralištima za parlamentarne, 12 posto je glasovalo za HDZ, 18,5 za SDP, 33 posto naravno za IDS, ali jednostavno im nije bilo dovoljno.

"Ni Mislav Kolakušić nije u većem broju doveo na birališta one koji na njima već nisu bili prije mjesec i pol: samo 10 posto njegovih birača je apstiniralo na parlamentarnim izborima, no zanimljivo da je 13 posto njih tada dalo glas SDP-u, a čak 31 posto je bivših birača Domovinskog pokreta", rekao je Krešić.

Konačno, Nina Skočak je privukla pozornost apstinenata - gotovo trećina njezinih birača nije bila na parlamentarnim izborima, a jasno se vidi i da je ušla duboko u biračko tijelo od Možemo, nešto manje u SDP-ovo - 22 posto njezinih birača glasovalo je nedavno na izborima za jedne, odnosno 15-ak posto za druge, no nije joj bilo dovoljno i ostala je ispod praga. 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene