Požar koji je u utorak nešto poslije 12 sati planuo na području Mrdakovice u vodičkom zaleđu ugašen je nekoliko minuta nakon 20 sati, a izgorjelo je pet hektara borove šume, niskog raslinja i trave, doznaje se u Vatrogasnoj zajednici Šibensko-kninske županije.

Galerija


Požar su gasili pripadnici javnih vatrogasnih postrojbi Šibenika i Vodica te dobrovoljna vatrogasna društva iz Zatona, Šibenika, Vodica, Brodarice-Krapnja, Zablaća i pripadnici Državne intervencijske postrojbe Šibenik s ukupno 12 vozila i 29 vatrogasaca. Na terenu su bila i dva air tractora iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone zračne protupožarne snage bile su angažirane u gašenju 15 požara: devet u Šibensko-kninskoj i po jednog u Dubrovačko-neretvanskoj, Splitsko-dalmatinskoj, Zadarskoj, Ličko-senjskoj, Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji.

Vatrogasci gase požar u Zadru (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Upozorenja nisu slučajna: Vatrogasni zapovjednik otkrio što se nikako ne smije držati na balkonima

Požar na obiteljskoj kući u Velikoj Gorici (Foto: marin Tironi/Pixsell) - 3 Policija objavila detalje: Otkriven uzrok kobnog požara u kojem je stradao mladi vatrogasac

Uz gašenje požara, provedeno je i 11 protupožarnih izviđanja s avionima air tractor, a sveukupno su zračne protupožarne snage ostvarile 475 letova, oko 85 sati naleta, izbacile oko 2300 tone vode. Helikopterima je prevezeno 14 vatrogasaca i osam tona vode i opreme do požarišta.

U izviđanju područja procijenjenih kao visokorizična za izbijanje požara, tim besposadnih zrakoplovnih sustava "Orbiter 3B" bio je angažiran 11 puta. (Hina)