Policija je objavila uzrok požara u Velikoj Gorici u kojem je poginuo vatrogasac. Utvrđeno je da je požar najvjerojatnije izbio na balkonu stana na prvom katu zgrade zbog kemijske reakcije lakozapaljivih tekućina odloženih na tom mjestu. U požaru je oštećeno pet stanova i uništeno krovište kuće, priopćila je policija.

Galerija Sanja Jurišić razgovara s Željkom Šošom (Foto: Dnevnik.hr) Vatrogasci gase požar u Zadru (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Vatrogasci gase požar u Zadru (Foto: Dnevnik.hr) - 1 +1 Zapovjednik JPV Zadar Željko Šoša (Foto: Dnevnik.hr)

Reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Jurišić razgovarala je sa zapovjednikom JVP-a Zadar Željkom Šošom, koji je objasnio mogu li razna sredstva za čišćenje koja stoje na balkonima uzrokovati požar.

Vezani članci Ilustracija Vatra progutala četiri vozila: Policija otkrila kako je došlo do požara Požar u Hrvatskoj Kostajnici - 6 FOTO Buknuo veliki požar u Hrvatskoj Kostajnici: Vatra pogutala stolarsku radionicu

''Građani bi trebali znati da se na mjestima izloženima suncu ne smiju držati lakozapaljive tekućine, poput svih naftnih derivata. To je u kućanskoj primjeni benzin za kosilice ili benzin za pumpe. To ljudi znaju držati na balkonu. Isto tako, lakozapaljivi plinovi poput propan-butana, upaljača, raznorazni sprejevi. Znamo da se na velikoj temperaturi svi plinovi šire, da može doći do eksplozije i samim time do požara'', upozorava Šoša.

Do požara može doći i ako na balkonima i sunčanim mjestima držimo i zrcala. ''Apsolutno ne bi trebala biti ni zrcala ni pepeljare niti bilo kakvo staklo. Ponekad, znam da je to rijetko, ali se događa da sunce udara u jednu točku i stvori se leća i iako to tuče u jednu točku, ako se nađe neka zapaljiva tvar u blizini, može doći do požara'', objašnjava zapovjednik JVP-a Zadar.

Šoša ističe da na zapaljenje ne utječe samo temperatura, nego i vjetar i niz drugih faktora. Sva ona silna upozorenja na lakozapaljivim tekućinama nisu slučajna, stoga širom otvorite oči.

Ekskluzivno istraživanje Dnevnika Nove TV otkriva čije su ime građani očekivali na popisu otpisanih ministara Što građani misle o rekonstrukciji vlade? (Foto: Dnevnik.hr) - 7 Što građani misle o rekonstrukciji vlade? (Foto: Dnevnik.hr) - 13 Što građani misle o rekonstrukciji vlade? (Foto: Dnevnik.hr) - 12 +7 Što građani misle o rekonstrukciji vlade? (Foto: Dnevnik.hr) - 11

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju