Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obrana od poplave

Dunavski val prolazi Hrvatskom, nasipi zasad izdržali

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dunav i dalje raste, no porast vodostaja više nije dramatičan.

Stožer za zaštitu i spašavanje grada Vukovara donio je odluku kojom se zabranjuje posjet Otoku športova u Vukovaru, izuzev onima uključenim u obranu od moguće poplave. 'Na Dunavu očekujemo vrh vodenog vala, a radi predostrožnosti, odlučili smo do daljnjega zabraniti dolazak građana na Otok športova', izjavio je zapovjednik stožera Željko Pinjuh. Stožer je odlučio popodne angažirati 20-at pripadnika Civilne zaštite na punjenju vreća pijeskom.

Pročitajte i ovo Svijeće na Dunavu - 1 sjećanje na poginule Niz Dunav pušteno 700 lampiona: "Bila su to teška vremena, nitko nije znao hoće li ostati živ" Domovinski pokret okupio se da spriječi Milorada Pupovca da oda počast žrtvama Vukovara - 9 dežurstvo u restoranu Domovinski pokret okupio se kako bi spriječio Milorada Pupovca da oda počast žrtvama Vukovara

Građanima Vukovara sa sjednice Stožera poslana je obavijest da je s javnim vodoopskrbnim sustavom u Vukovaru sve u redu te da se voda smije koristiti za piće i pripremu hrane. Vlasnicima bunara preporučeno je da ne koriste vodu za piće i pripremu hrane jer je došlo do podizanja razine podzemnih voda pa je bunarska voda zamućena. Vodostaj Dunava u Vukovaru ima tendenciju rasta, u 11 sati vodostaj je iznosio plus 675, a Dunav je u Vukovaru u posljednjih 12 sati porastao za 9 centimetara.

Stožer ne očekuje da bi u Vukovaru vodostaj Dunava rastao preko plus 700 centimetara. U Gospićkoj ulici u Vukovaru u jednoj je kući tijekom noći i dopodneva voda prodrla u podrum, a do procjeđivanja vode došlo je kroz boks-barijere i na Otoku športova. Na tim mjestima crpke prebacuju višak vode. Zapovjednik Stožera za zaštitu i spašavanje grada Vukovara Željko Pinjuh naglašava da je sve pod kontrolom, no bojazan izaziva eventualne kiše narednih dana dok je Dunav visok ali u opadanju. 'Eventualne kiše mogle bi preopteretiti kanalizacijski sustav grada Vukovara i na pojedinim mjestima moglo bi doći do prodora kanalizacije. Takva smo mjesta osigurali vrećama, a u pripremljene su i crpke', kazao je.

Ispumpavanje podruma i bunara

Napori da se vodeni val obuzda, čini se, urodili su plodom, jer su i nasipi u Vukovaru izdržali, a vodostaj je tamo narastao s jučerašnjih +659, na trenutnih +671 centimetar, izvijestio je DHMZ. Stanje u Batini se dodatno stabilizira i vodostaj tamo bilježi gotovo neznatan rast od samo pet centimetara, s jučerašnjih +734 na trenutnih +739. Stanje pripravnosti i dalje je na snazi, a dežurne ekipe i dalje su spremne na eventualnu intervenciju.

>> Dunavski val: Vukovar tek na udaru

Prema podatcima Županijskog centra 112 na području Osječko-baranjske županije sve je pod kontrolom, vodostaj Dunava kod Batine lagano opada, te je jutros u 8 sati izmjereno plus 739 cm, a u 9 sati četiri centimetara manje, 735 cm. Vodostaj Drave kod Osijeka raste i u 8 sati je iznosio plus 465 cm, no kako ističu u Hrvatskim vodama Osijek, gradu ne prijeti opasnost.

Ovo je treći Dunavski val u povijesti koji je pogodio Hrvatsku. Posljednji je bio 2006., a prije toga 1965. godine. Trenutačno se rade ispumpavanja podruma i bunara u pojedinim dijelovima grada, kao i u Baranji. U Osijeku je jučer poplavio dio šetnice uz Dravu, što se inače događa kod vodostaja iznad plus 350 cm. Nekoliko ekipa dobrovoljnih osječki vatrogasnih društava rade na punjenju vreća s pijeskom koje se kamionima odvoze na vukovarsko područje.

Nema formiranja novog vodenog vala

Predviđanja iz Hrvatskih voda, pokazala su se točna i vodeni val je, čini se, pod kontrolom na svom očekivanom vrhuncu. 'Dobro smo sve na kraju procijenili, jer smo rekli da vodostaj neće prijeći +750. Mi smo spremni i za više od toga, no evo, dobro smo pogodili s prognozama', izjavio je jučer Zoran Đurović iz Hrvatskih voda, govoreći o stanju u Batini, a tamo je jučer, podsjetimo, bio i potpredsjednik Vlade Božidar Pankretić. On je ustvrdio kako su bilo kakve procjene šteta od poplava u ovom trenutku nezahvalne, ali je istaknuo kako novca iz proračuna za sanaciju neće biti dovoljno.

'U ovome trenutku možemo sa sigurnošću reći da nema formiranja novog vodenog vala koji bi nam prijetio i da će se situacija kroz 15 dana potpuno stabilizirati', zaključio je Đurović. Zabrana plovidbe Dunavom, koju je donijela Lučka kapetanija u Vukovaru i dalje je na snazi, a tako će vjerojatno biti sve do ponedjeljka. (Hina/B.V.)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene