Obavijesti Pretražite Navigacija
Sve učestaliji napadi

Dugine obitelji: Udruga Vigilare osuđena za diskriminaciju i uznemiravanje LGBT osoba

Daniel Martinović
Daniel Martinović Foto: Tomislav Kristo/Cropix
Županijski sud u Zagrebu presudio je u ožujku kako je udruga Vigilare diskriminirala, poticala na diskriminaciju i uznemiravala LGBTIQ osobe i njihove obitelji pokretanjem peticije "Zaštitimo djecu od homo posvajanja" i pripadajućim objavama, izvijestila je udruga Dugine obitelji.

"Svjedočimo sve učestalijim napadima na LGBTIQ osobe u javnom prostoru, u kojima se iznose laži i predrasude o našim životima i našim obiteljima. Objave poput onih koje vidimo da širi udruga Vigilare nažalost kap su u moru govora mržnje na društvenim mrežama, izjava punih znanstveno netočnih informacija, širenja laži za jeftine političke bodove, što dovodi do fizičkog nasilja, koje postaje sve češće", upozorio je predsjednik udruge Dugine obitelji Daniel Martinović.

Pozdravio je to što sudovi prepoznaju uznemiravanje i diskriminaciju, ali i upozorio kako je očito da "neke skupine u društvu neće zaustaviti ni zakonski okvir, ni presude sudova".

Presuda, koja je u međuvremenu postala pravomoćna, rezultat je tužbe koju je krajem 2022. godine podnijela udruga Dugine obitelji, nastavno na presudu iz svibnja 2022. godine u kojoj je Vrhovni sud potvrdio presudu kako je pokretanje peticije naziva "Stop homo-propagandi državne televizije. Zaustavimo fake-duge, zaštitimo djecu i obitelj!" u travnju 2020. godine bilo poticanje na diskriminaciju i uznemiravanje LGBTIQ osoba i njihovih obitelji.

Pročitajte i ovo Ilustracija UVAŽENA ŽALBA Vrhovni sud: ''Vigilare je kriv za diskriminaciju i uznemiravanje LGBTIQ osoba i njihovih obitelji''

Prema presudi iz 2022. udruga Vigilare morala je ukloniti sav uznemiravajući sadržaj s web-stranice i bilo joj je zabranjeno daljnje objavljivanje sadržaja koji diskriminira LGBTIQ osobe i njihove obitelji, no iz Vigilarea to nisu učinili, već su krajem 2022. pokrenuli novu peticiju na posebnoj web-stranici, a na svom portalu i društvenim mrežama nastavili objavljivati uznemirujući i diskriminirajući sadržaj.

Stoga je udruga Dugine obitelji, koja je podnijela i prvu tužbu 2020. godine, objasnili su iz udruge, pokrenula novi postupak u kojem je sredinom ožujka donesena pravomoćna presuda kako Vigilare i dalje potiče na diskriminaciju.

Pročitajte i ovo Vice Batarelo stigle vrućine Batarelo protiv kratkih hlača na misi: "Prikaži kao katolički muž pravu malu žrtvu"

Pročitajte i ovo Ilustracija UVAŽENA ŽALBA Vrhovni sud: ''Vigilare je kriv za diskriminaciju i uznemiravanje LGBTIQ osoba i njihovih obitelji''

Nova presuda Županijskog suda nalaže kako Vigilare mora ukloniti sav diskriminirajući sadržaj sa svojih internetskih stranica, zabranjuje im se daljnje diskriminiranje LGBTIQ osoba i njihovih obitelji te su dužni objaviti presudu u dnevnim novinama.

S obzirom na to da Vigilare nije poštivao presudu Vrhovnog suda iz 2022. godine i da novi sporni sadržaj još uvijek nije uklonjen, udruga Dugine obitelji podnijela je i kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu protiv udruge Vigilare i njezinog predsjednika zbog neizvršavanja sudske odluke.

Iz Duginih obitelji pojašnjavaju kako je Kazneni zakon jasan - službena ili odgovorna osoba koja ne izvrši pravomoćnu sudsku odluku kaznit će se kaznom zatvora do dvije godine, dok se kazneno djelo počinjeno zbog nečije seksualne orijentacije ili rodnog identiteta prepoznaje kao zločin iz mržnje i otegotna je okolnost.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene