Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prvi srpanjski vikend u Dubrovniku najavljuje dobru sezonu - danas je tamo bilo čak 14 tisuća turista. Većina ih, uz obavezno kupanje, nije propustila obići kulturne znamenitosti. A za to postoji više razloga.


Dubrovački muzeji posjećeniji su od svih hrvatskih muzeja zajedno, a naša ekipa zabilježila je i jedan apsurd - baklava u Dubrovniku stoji nevjerojatnih 75 kuna, dvostruko više od ulaznice za razgledavanje zidina.

Vezani članci Cijene hrane na moru - 1 Tko to može platiti? Cijene na obali penju se u nebesa - pizza 100, večera za peteročlanu obitelj tisuću kuna: "Mislili smo da je jeftinije..." Turisti, ilustracija Odlične vijesti s juga Hrvatske! U ovu je županiju u srpnju stiglo 90 posto više turista nego u isto doba lani

Opsada kruzera i jahti već je postala uobičajena dubrovačka slika. Samo danas gradom je prošetalo gotovo 14 tisuća turista. 

Na više od plus 40 na suncu nije čudno što svi dubrovački gosti uživaju u prirodnim ljepotama. Međutim, isto tako rijetko koji gost će propustiti posjetiti neki od dubrovačkih muzeja. Vjerovali ili ne, dubrovački muzeji godišnje imaju više posjetitelja nego li svi hrvatski muzeji zajedno.

Uz gradske zidine, koje su pune i po najjačem suncu, procjenjuje se da dubrovačke znamenitosti godišnje vidi preko milijun turista.

No, čak i kada su samo izletnici, između vode i kave za dva eura ili soka za tri, gosti neće puno birati. 

- Jako je vruće ovdje pa smo mislili negdje popiti piće, ali onda smo zaključili da je najbolje da obiđemo kulturne znamenitosti i popijemo nešto kada se vratimo na brod, kaže jedan turist iz Španjolske.

Preskupi kafići zjape prazni, a kavane, poput one u Hotelu Pucić Palace, gdje jedna baklava stoji nevjerojatnih 75 kuna, rijetko i otvaraju svoja vrata. 

No, zato su muzeji puni jer za taj novac cijela jedna obitelj obiđe gradske spomenike.

Većina turista zna očito mnogo toga o Dubrovniku. Pa čak i to da gradske lokale treba zaobilaziti u širokom luku. Još samo da to kažu i ugostiteljima pa možda najveća zarada ne bi dolazila od kulturnog turizma.

Više u video prilogu.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju