Obavijesti Video Pretražite Navigacija
POMOĆ KOJA ŽIVOT ZNAČI

Prva županija s cjelogodišnjom helikopterskom službom: Poleti za nekoliko minuta i pruža pomoć unutar zlatnog sata

Aktualno Galerija Helikopterska služba Dubrovačko-neretvanske županije - 1 Helikopterska služba Dubrovačko-neretvanske županije - 1 Foto: DNEVNIK.hr Helikopterska služba Dubrovačko-neretvanske županije - 2 Helikopterska služba Dubrovačko-neretvanske županije - 2 Foto: DNEVNIK.hr Helikopterska služba Dubrovačko-neretvanske županije - 3 Helikopterska služba Dubrovačko-neretvanske županije - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Helikopterska služba Dubrovačko-neretvanske županije - 4 Galerija 1/4 >>
Dubrovačko-neretvanska županija postala je prva u Hrvatskoj koja će imati cjelogodišnju helikoptersku službu za zbrinjavanje hitnih pacijenata. Letjet će iz Čilipa i unutar zlatnog sata pružati pomoć.

Kad god stanovnicima najjužnije hrvatske županije bude potrebna hitna pomoć, policijski helikopter bit će tu da im je pruži.

"Zaprimimo poziv da je potrebna intervencija, provjeravaju se meteorološki uvjeti i ako su povoljni, kreće se na tu intervenciju", objasnio je medicinski tehničar Damir Važanić.

Helikopter će po novim pravilima po pacijente ići cijele godine, ne samo tijekom turističke sezone. Mjesta slijetanja su šarolika.

"Na Mljetu, recimo, nemamo uopće teren za slijetanje, nego slijećemo na mol", rekao je Alen Sambolec, pilot zrakoplovne jedinice MUP-a.

Nekad zna biti i nekoliko intervencija u nizu.

"Prvo se morate prilagoditi na let. Ako ste bili na barci, onda se brzo prilagodite i na ove turbulencije. Ne možete puno činiti. Stojite tu, a pacijent je vezan. Bilo je ljudi koji su preminuli. Ne možete ih reanimirati jer ugrožavate vlastitu sigurnost", rekao je liječnik Marko Moretti.

Članovi udruge "Helikoperima liječnici pomažu" hvale projekt cjelogodišnje helikopterske službe, ali imaju i zamjerke.

"Prilično je udaljen od velike većine stanovnika u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Taj je helikopter smješten u Čilipima. Da bi bio efikasan, trebalo bi ga približiti otocima i dolini Neretve, gdje su i najveći problemi i zahtjevi oko zdravstvene skrbi", rekao je Mladen Tureček, predsjednik spomenute udruge.

Maja Grba Bujević, ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, odgovara: "Helikopter iz Čilipa polijeće za tri do četiri minute ma gdje god išao, u Metkoviću su za 13 minuta, u Korčuli za 14 minuta."

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Stigao i odgovor Informatički posao vrijedan 1,6 milijuna ministar zdravstva dao je tvrtki koja se bavi - cvjećarstvom i svadbenim dekoracijama

Pročitajte i ovo Vedrana Šimundža-Nikolić "To je prosudba suda" Nevjerojatno objašnjenje pomoćnice ministra nakon blamaže u slučaju Zorana Mamića: "Nećemo svaki put mijenjati zakon zato što je neki sud nešto procijenio ovako ili onako"

Tijekom zlatnog sata će svi pacijenti biti prevezeni u dubrovačku ili splitsku bolnicu, tvrde odgovorni. U planu Vlade je, kažu, bilo da helikopter bude smješten u dolini Neretve.

"Tad je bilo govora o Opuzenu i dolini Neretve. Mi jesmo za takvo rješenje, ali da bi to rješenje nastupilo, potrebno je izgraditi helidrom i sve prateće objekte koji bi mogli osigurati da helikopter tamo boravi cijelo vrijeme", rekao je Nikola Dobroslavić, župan dubrovačko-neretvanski.

Helikopter je proteklih dana odradio dva uspješna leta, i to upravo prema dolini Neretve i Pelješcu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene