U Okučanima se obilježava 23. obljetnica vojno-redarstvene operacije "Bljesak". Na svečanosti sudjeluje hrvatski državni vrh - predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković.

Galerija


Središnji događaj svečanosti bio je otkrivanje spomen-obilježja "Kristalna kocka vedrine“ u spomen poginulim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata u vojno-redarstvenoj operaciji "Bljesak 1995". Zajednički vijenac u ime Republike Hrvatske položili su predsjednica Republike Kolinda Grabar- Kitarović, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković. Najviši predstavnici hrvatske države zapalili su i svijeće kod spomen-obilježja

Državni vrh na obljetnici Bljeska (Foto: Dnevnik.hr)
Državni vrh na obljetnici Bljeska (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Vezani članci Andrej Plenković Premijer Plenković na Europskom tjednu sporta dobio neočekivanu ponudu: "Može li to nekako diskretno?" Vili Beroš Beroš: ''Očita je korelacija necijepljenih s otežanim radom u bolnicama. Nama je cilj sigurnost svih, a ne kažnjavanje nekoga'''

Na svečanosti sudjeluju i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, a u izaslanstvu Hrvatskoga sabora bit će i predsjednik Odbora za vanjsku politiku Miro Kovač, predsjednik Odbora za ratne veterane Josip Đakić, predsjednik Odbora za pomorstvo, promet i infrastrukturu Pero Ćosić, potpredsjednik Odbora za zakonodavstvo Davor Vlaović, potpredsjednik Odbora za ratne veterane Miro Bulj, voditelj Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini NATO-a Miroslav Tuđman, zastupnica Ljubica Maksimčuk, zastupnica Ljubica Lukačić, zastupnik Željko Lenart i zastupnik Nikola Grmoja.

U crkvi sv. Vida potom će biti služena sveta misa zadušnica za sve poginule hrvatske branitelje i civilne žrtve u Domovinskom ratu.

U Okučane će tijekom dana doći i maratonci društva Hrvatski sokol Nova Kapela-Batrina i Novska-Okučani te motoristi iz svih krajeva Hrvatske, sudionici „Moto-defilea Bljesak”.

Za posjetitelje će od 9 do 16 sati biti organiziran i Taktičko tehnički zbor naoružanja, borbene i neborbene tehnike te opreme postrojbi Oružanih snaga RH, prezentacija projekta "Kadet" i studijskih programa Hrvatskog vojnog učilišta "Dr. Franjo Tuđman" te dragovoljnog vojnog osposobljavanja.

Vojno-redarstvena operacija Hrvatske vojske i specijalne policije Republike Hrvatske "Bljesak" počela je 1. svibnja 1995. u ranim jutarnjim satima. U manje od 32 sata hrvatske snage, koje su brojile oko 7200 vojnika i policajaca, oslobodile su 500 četvornih kilometara dotad okupiranoga zapadnoslavonskog teritorija. Nakon gotovo četiri godine okupacije oslobođeni su Okučani. (Hina)