Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prisjeo mu slastan rak

Državni službenik osuđen zbog primanja mita: Uvjetni zatvor zbog kilograma hlapa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Upravni savjetnik za poslove ugostiteljstva i turizma u Službi za gospodarstvo Ureda državne uprave Šibensko-kninske županije, 68-godišnji Neven Macanović nepravomoćno je osuđen na osam mjeseci zatvora.

Upravni savjetnik osuđen je za primanje mita u vidu raka hlapa teškog oko jedan kilogram. Za davanje mita okrivljen je ribar Joso Živković, ali je on oslobođen krivnje. Naime, za njega je procijenjeno da je počinio kazneno djelo davanja mita, no da se radi o bagatelnom djelu, odnosno da nema toliko društveno značenje i opasnost da bi bio osuđen, piše Slobodna Dalmacija.

Pročitajte i ovo Željko Kaštelan, Povjerenstvo za izradu nacrta Nacionalnog programa pilot faza Kreće program za rano otkrivanje najčešćeg raka kod muškaraca: "Više od 20 tisuća živi s rakom prostate danas u Hrvatskoj" Ilustracija Osigurano 300.000 eura Pokreće se akcijski plan protiv raka koji prijeti muškarcima, Beroš najavio: "Mobiliziramo sve resurse..."

''Hlapa nismo mogli oduzeti jer je ostario, evo već šestu godinu, ali smo od okrivljenog oduzeli 250 kuna koliko je procijenjeno da rak vrijedi. Okrivljeni Macanović mora platiti i troškove postupka od 4238 kuna'', rekao je sudac.

Macanovića je USKOK teretio da je od 16. travnja do 26. lipnja 2011. godine bio zadužen za odlučivanje o zahtjevu Živkovićeve supruge za izmjenu rješenja o odobrenju pružanja ugostiteljskih usluga u domaćinstvu.

Od ribara Živkovića je, po USKOK-u, tražio da mu da morske plodove kako bi pozitivno riješio zahtjev, a kad je on na to pristao, 20. lipnja mu je donio pozitivno rješenje na kojemu je kao datum izdavanja naveo 9. lipnja.

Kao nagradu, Živković mu je 26. kolovoza 2011. godine dao hlapa vrijednog oko 250 kuna. Kao jedan od dokaza USKOK je priložio telefonske izliste razgovora iz kojih se vidi da je Macanović još u travnju, dakle prije izdavanja rješenja, tražio da mu Živković da ribe, govorio mu je da nije ažuran, da ne ide na more i da ništa ne lovi.

USKOK je naveo i da se iz komunikacije vidi da se ribar Macanoviću uvijek obraća s "vi", a ovaj njemu s "ti", što pokazuje da se ne radi o prijateljima.

Po dostupnim podacima, Macanović je za jedno djelo pravomoćno oslobođen krivnje, u jednom je slučaju (dva ručka u restoranu “Zlatna ribica”) osuđen na 730 sati rada za opće dobro, što je još na Vrhovnom sudu, a u jednom je slučaju USKOK odustao od progona. Ostali slučajevi tek trebaju dobiti pravosudni kraj.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene