Državni čelnici preselili su se u Hrvatsko narodno kazalište na svečanu akademiju, stanjue u prometu, kao i jučer. Na snazi i dalje jake sigurnosne mjere. Središte grada je zatvoreno.


Nakon gospodarskog foruma i Sabora, visoka izaslanstva, hrvatska predsjednica Grabar-Kitarović i predsjednik Turske Erdogan i ostali državni čelnici preselili su se u Hrvatsko narodno kazalište na svečanu akademiju povodom stote godišnjice priznanja islama u Hrvatskoj. Sve je i dalje pod jakim mjerama sigurnosti.

Vezani članci Recep Tayyip Erdogan (Foto: AFP) Sirijski pobunjenici koje podržava Turska zauzeli središte grada Ras al Aina Erdogan u BiH (Foto: Armin Durgut/PIXSELL) Erdogan ponovno zaprijetio EU: "Šaljite novac ili otvaram granice za migrante"

'Islamska zajednica uvijek je bila, jeste i bit će most koji povezuje islamski svijet sa Republikom Hrvatskom', rekao je muftija Aziz ef. Hasanović.

'Evo čestitke, velik je događaj i drago mi je da se ovako lijepo proslavlja', rekao je zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić.

'Treba praviti razliku između islama, istinskog i autentičnog koji je čovjekoljubljiv i bogoljubljiv, od terorizma i onih koji zloupotrebljavaju tu krinku, rekao bih, religijsku', kazao je prvipotpredsjednik Vlade, Tomislav Karamarko.

'U ovoj prigodi se samo podsjećamo na činjenicu da su islam i muslimani sastavni i neodvojivi dio hrvatskoga društva, ali i kulturno nacionalnog identiteta', rekao je ministar kulture, Zlatko Hasanbegović.

Jake sigurnosne mjere

Kao i jučer u Zagrebu su na snazi i dalje jake sigurnosne mjere. Središte grada je zatvoreno. Građanima, osim izbjegavanja dolaska osobnim vozilima u centar grada, policija i dalje preporučuje strpljenje i odlazak s posla do 17 i 30 sati, dok praćena kolona vozila s hrvatskom i turskom delegacijom ne krene dalje.

Mnogi će odahnuti nakon 48 sati strogih mjera, gužvi na obilaznim trasama i stanja koje je potpuno blokiralo centar Zagreba. Erdogan će posjet Hrvatskoj zatvoriti otvaranjem turskog kulturnog centra u središtu Zagreba.