Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Problemi krađa i provala

Ne smiruju se tenzije u jednoj od najrazvijenijih kontinentalnih županija: "Mislim da je tu netko zakazao..."

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Međimurce muče učestale krađe i provale u dvorišta. Tvrde da im probleme prave maloljetnici iz romskih naselja, a počinitelji ostaju nekažnjeni i ponovno kradu. Predstavnici romske manjine pak ne žele stigmu zbog pojedinaca. Za narušen suživot u Međimurju država još traži rješenje, a isto radi i lokalna zajednica.

U romskoj su zajednici u Međimurju ogorčeni jer ih se, tvrde, proziva za loše stvari koje čini pojedinci poznati i policiji i Centru za socijalnu skrb. Zbog toga prstom upiru u institucije.

Pročitajte i ovo Međimurje, ilustracija - 2 Priča Provjerenog Problem koji se godinama gura pod tepih: Suživot u Međimurju postaje nemoguć, a eskalacije se boje i građani i župan Slika nije dostupna Ne pomažu ni ograde ni lokoti Raste kriminal u Međimurju, ali i ogorčenje građana: Policiji su vezane ruke jer je većina počinitelja maloljetna

"Iskreno da vam kažem, nisam zadovoljan. Ja mislim da je tu netko zablokirao ili zakazao", rekao je Matjaž Oršuš iz Vijeća romske nacionalne manjine Međimurske županije.

Apeliraju da se u traženje rješenja uključi i pripadnike romske manjine: "Mislim da bi morali svi zajedno sjesti i saslušati nas jer mi najbolje znamo na koji način problem riješiti", rekao je Oršuš.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da je problem u maloljetnicima koji čine kaznena djela: "Ima ih koje policija po 20 puta hapsi, a nisu kažnjeni."

U Međimurju su pojačali policijske redove, a ministar upućuje na odgovornost drugih resora: "Zbog duljine procesa, zbog blage kaznene politike, dosta tih slučajeva ostaje nerazriješeno na sudovima", dodao je Božinović.

Pročitajte i ovo Leonardo i Ivan Čorkalo (Foto: Dnevnik.hr) Provjereno istražuje Međimurci imaju veliki problem: "To su svaki dan rafali. Svako malo se trgnem"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ne pomažu ni ograde ni lokoti Raste kriminal u Međimurju, ali i ogorčenje građana: Policiji su vezane ruke jer je većina počinitelja maloljetna

MUP je Ministarstvu pravosuđa predložio da se zakonskim izmjenama sankcionira neovlašten ulazak u tuđa dvorišta. Na naše pitanje o tome u Ministarstvu pravosuđa ne odgovaraju, nego tek podsjećaju na to da se mijenja Zakon o kaznenom postupku "kojem je jedan od ciljeva upravo povećanje učinkovitosti tijela kaznenog progona i ubrzanje kaznenog postupka, i to u svim njegovim stadijima".

Stručnjaci počinju raditi s roditeljima maloljetnika

U Ministarstvu za socijalnu politiku nisu zadovoljni suradnjom, pa ni lokalnom zajednicom koja mora osigurati uvjete.

"Kako ćemo jačati roditelje u njihovim životnim vještinama ako nemaju osnovne uvjete u kojima će dijete oprati, obući i osigurati sanitarni čvor. Ako dijete nije uključeno u predškolsku ustanovu, onda nemamo mogućnost socijalizacije", rekla je Tatjana Katkić Stanić, načelnica Sektora za socijalne politike.

Potrebni su, objašnjava, mobilni timovi s više stručnjaka koji će direktno raditi s obiteljima. U Međimurskoj županiji uzvraćaju da takvi timovi počinju s radom.

"To su timovi u kojima će predstavnici raznih institucija više vremena provoditi na terenu, prvenstveno u samim romskim naseljima i pokušati utjecati na probleme u samom startu", rekao je Kristijan Srpak, voditelj Odsjeka za socijalnu skrb i nacionalne manjine.

Dok institucije pokušavaju naći rješenje, suživot u Međimurju trpi.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene