Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Provjereno istražuje

Međimurci imaju veliki problem: "To su svaki dan rafali. Svako malo se trgnem"

Leonardo i Ivan Čorkalo (Foto: Dnevnik.hr)
Leonardo i Ivan Čorkalo (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Žrtve 33-godišnjeg piromana (Foto: Dnevnik.hr) Žrtve 33-godišnjeg piromana (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Leonardo i Ivan Čorkalo (Foto: Dnevnik.hr) Leonardo i Ivan Čorkalo (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Romsko selo (Foto: Dnevnik.hr) Romsko selo (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Požar koji je podmetnuo 33-godišnji piroman (Foto: Dnevnik.hr) Požar koji je podmetnuo 33-godišnji piroman (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +2 Ilegalno odlagalište u blizini romskog sela (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/7 >>
Mirno mjestašce Držimurec Strelec živi u strahu i užasu od stanovnika susjednog romskog naselja. Najgore je, kažu, kada nakon 20. u mjesecu stigne socijalna pomoć jer tada kreće alkoholiziranje i teroriziranje. Na nogama su i vatrogasci i načelnik općine, čak i župan moli ministra da im pošalje 50 policajaca. Međutim, mještani tvrde da u romsko selo Piškorovec ne ulazi ni policija.

Selo Držimurec-Strelec naoko je mirno međimursko mjestašce. Međutim, mještani tog sela žive u strahu. Traumatično iskustvo doživjela je Tanja Krištofić, prodavačica u lokalnom dućanu koju su, kako tvrdi, pokušala opljačkati dvojica maloljetnika.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović, Andrej Plenković - 3 Večeras u Provjerenom Ako ste ih zaboravili: Plameni jazavac, gojenac, šmrkavac, nilski konj... Nisu to klinci, nego najmoćniji političari u Hrvatskoj Provjereno: slučaj Damira Škare - 4 Škarina žrtva Prvo ju je silovao pa su je pokušali ušutkati: "Bilo je strašno, ali sve bih ponovno učinila"

Policija je jednog pljačkaša uhvatila i sada je u zatvoru, a drugi je na slobodi i dalje radi probleme u istom dućanu. Prošli tjedan ponovno je pokušao nešto ukrasti, ali nije uspio.

Sve to događa se već godinama. Probleme radi manja skupina maloljetnih Roma iz susjednog romskog naselja Piškorovec. Prije pet godina provalili su u doborovoljno vatrogasno društvo i ukrali vozilo.

"U noćnim satima su ga ukrali i nađen je idući dan u šumi. Da ga šumar nije našao, oni bi ga rastavili na dijelove", rekao je Dejan Horvat, predsjednik DVD-a Držimurec-Strelec.

Posljednju u nizu neugodnosti doživjeli su prošli mjesec, kada su tijekom intervencije napadnuti.

"Išli smo ugasiti smeće i oko njega su bili maloljetnici. Ja sam ih počeo tjerati i oni su uzeli kamenje i na nas ih bacili", rekao je Horvat.

Najgore je, tvrdi, poslije 20. u mjesecu jer tada stiže socijalna pomoć: "Onda se počinju opijati i teroriziraju cijelo naselje i cijelo mjesto. Od 20-30 posto Roma terorizira i nas i druge Rome", rekao je Horvat.

Problem se ne može riješiti preko noći, ali se ništa ni ne poduzima

Mještanima Držimurca je prekipjelo i tvrde da policija ne radi svoj posao. Osjećaju se nesigurno i rijetko izlaze na ulice kad padne mrak. Ne postoji, tvrde, mještanin koji s Romima nije imao neko neugodno iskustvo.

"To su vam svaki dan rafali. Svako malo se trgnem na to jer ne znam što se događa", rekla je Nada Lovrenčić.

"Prije će policija na nas, nego na njih. Pitam se samo tko je ugroženi i kako se mi osjećamo", rekla je Slavica Dudlik.

Problem nije nastao jučer, a neće se ni preko noći riješiti. Međutim, ništa ne poduzima.

"Mi kontinuirano nadležnim ministarstvima i institucijama ukazujemo na problem, ali za sada nismo pronašli adekvatno rješenje", rekao je Valentino Škvorc, predsjednik Općine Mala Subotica.

Jaz između Međimuraca i Roma je velik

Tragom optužbi lokalnog stanovništva, ekipa Provjerenog uputila se prema zloglasnom romskom naselju. Po dolasku su na ulicama vidjeli zaigranu djecu, a u pozadini su trošne i oronule kuće.

Mještani su ih odmah upoznali sa svojim problemima, kojih ima napretek. U blizini sela je ilegalno odlagalište smeća zbog kojeg je zrak zagađen. Ondje se, kažu, mogu vidjeti štakori veličine mačaka.

Leonardo i Ivan Čorkalo (Foto: Dnevnik.hr) Ilegalno odlagalište u blizini romskog sela (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

"Nadležni, niti iz općine niti iz Čakovca niti iz županije, nisu izašli van da se to sanira, da se to pogleda, da se možda nešto napravi", rekao je Dalibor Bogdan.

Jaz između Međimuraca i Roma je velik. Probleme u Držimurcu uzrokuju Leonardovi vršnjaci. Iako se radi 17-godišnjaku bez završene osnovne škole, o problemima Roma zna mnogo.

"Romima se ne pruža ono što se pruža Hrvatima. Hrvatima se pruža i mnoge stvari u koje se ja ne razumijem", rekao je.

Leonardo i Ivan Čorkalo (Foto: Dnevnik.hr) Leonardo i Ivan Čorkalo (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

U naselju su svjesni i problematike trošenja socijalne pomoći i priznaju da postoje pojedinci koji ju zloupotrebljavaju.

"Ako dobivaš pomoć od centra za socijalnu skrb, potroši ga na djecu, a ne u kasinu", rekao je Anđelko Oršuš. "Prokocka sve novce, vrati se kući i još je žena kriva. Treba kazniti one koji kockaju i koji rade gluposti", dodao je.

Leonardo i Ivan Čorkalo (Foto: Dnevnik.hr) Romsko selo (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Romi čine osam posto ukupnog stanovništva Međimurja. No, prema policijskoj statistici, 80 posto ukupnih kaznenih djela počine upravo Romi.

"Mi ne možemo izaći na kraj s njima. Tamo bi trebala policija malo bolje reagirati. Koliko ja znam i vidim, policija se trudi, ali trebali bi još malo bolje i malo strožije", rekao je Adam Oršuš, predsjednik mjesnog odbora Piškorovec.

Zna to i međimurski župan, zbog čega od MUP-a traži vatrogasne mjere.

"Apelirao sam da u Policijsku upravu međimursku mora hitno doći barem 50 policijskih službenika jer jedno je stanje sigurnosti, a drugo je osjećaj sigurnosti. U nekim krajevima Međimurja se građani nažalost ne osjećau sigurni", rekao je međimurski župan Matija Posavec.

Međimurce terorizira i lokalni piroman

Lokalni piroman je prije dva tjedna zapalio štalu gopođe Jelene Sakač. Vatrogasci su brzo reagirali, ali bilo je kasno. Od štale je ostao samo pepeo.

Leonardo i Ivan Čorkalo (Foto: Dnevnik.hr) Požar koji je podmetnuo 33-godišnji piroman (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Piroman je policiji i mještanima dobro poznat. Čak je i svoju kuću nedavno zapalio, ali svaki put ponovlja se isti scenarij, zbog čega mještani strahuju. Piroman danas ima 33 godine, a pohode je započeo prije šest godina.

"Jedan mi je policajac rekao da si uzmem zaštitara, ali tko će ga plaćati?", rekla je Nada Lovač, čiji je posjed piroman zapalio.

Leonardo i Ivan Čorkalo (Foto: Dnevnik.hr) Žrtve 33-godišnjeg piromana (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

"Ako se protiv toga piromana nešto ne poduzme, nešto će se loše dogoditi. Prosvjedi će trajati dok se nešto ne promjeni", rekla je Jelena Sakač.

I upravo u tome leži najveća opasnost jer mještani poručuju da će pravdu uzeti u svoje ruke. Policiji su se obratili nebrojeno puta, ali postali su primjer mjesta koje svi ignoriraju. Pitanje je samo treba li se dogoditi
neka tragedija da bi nadležni počeli raditi svoj posao.
 

Emisiju gledajte četvrtkom od 22:15 na Novoj TV, a više o pričama iz Provjerenog saznajte na novatv.hr/provjereno

Propustili ste emisiju? Pogledajte je besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene