Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Formiranje vlade

Drugoplasirani na slovenskim izborima: Pričekajmo prve Janšine poteze, naše je stajalište čvrsto

Marjan Šarec (Foto: AFP)
Marjan Šarec (Foto: AFP) Foto: Afp
Marjan Šarec, drugoplasirani političar na slovenskim izborima održanim u nedjelju, koji je sa svojom kandidatskom listom osvojio 13 mandata u novom parlamentu sastavljenom od 90 zastupnika, za sada kategorički odbija ideju o formiranju koalicije s relativnim pobjednikom izbora Janezom Janšom.

U razgovoru za ljubljansko Delo od utorka Šarec je kazao da treba pričekati i vidjeti kakve će poteze vući Janša, čija stranka u novom parlamentu ima 25 mandata, ali je daleko od potrebne natpolovične većine i treba najmanje tri veća koalicijska partnera, no da ostaje na stajalištu da neće ići u koaliciju s Janšom, što je isticao i u završnici kampanje.

"Naše je čvrsto stajalište da u koaliciju s Janšinom strankom ne idemo i to ćemo mu reći ako nas nazove. Dan nakon izbora ne možemo imati drukčije stajalište od onoga što smo rekli biračima", kazao je Šarec. Dodao je da za Sloveniju ne bi bilo dobro da vodeću ulogu u upravljanju državom ima stranka koja ima probleme u načinu kako je financirana i koja forsira nasilnu retoriku, čak i ako bi došlo do pritisaka da se vlada formira što prije kako bi se izbjegla politička nestabilnost.

Na pitanje kad očekuje da će sam dobiti mogućnost za sastavljanje vlade ako to ne uspije Janši, kojemu će predsjednik Borut Pahor kao relativnom pobjedniku prvome dati priliku, Šarec je kazao da je sve u Pahorovim rukama.

Šarec je isključio mogućnost raspadanja svoje izabrane zastupničke skupine koji bi u parlamentu podržali izbor Janše za mandatara te ocijenio da se radi o spin-operaciji onih koji bi željeli da do toga dođe.

U novom slovenskom parlamentu bit će čak 9 stranaka, najviše do sada, a takva fragmentacija i odnosi snaga među strankama kompliciraju postizbornu situaciju, a relativni pobjednik izbora Janez Janša nema mogućnosti za formiranje vlade čistog desnog centra kakvu je priželjkivao.

Zato su mogući svi scenariji povezivanja u neku mješovitu koaliciju u kojoj bi morale biti četiri jače stranke ili čak šest, ako neka od srednje velikih u njoj ne bi sudjelovala.

Predsjednik države Borut Pahor kazao je da će se s Janšom, kojemu će prvom ponuditi mandat za sastav vlade, neformalno sastati već krajem ovog tjedna.

Ako Janša mandat za sastav vlade prihvati, Pahor je rekao da će prijedlog parlamentu, koji se 22. lipnja sastaje na konstitutivnoj sjednici, i formalno poslati početkom idućeg mjeseca, još prije određenog zakonskog roka koji istječe 26. srpnja, kako bi se o njemu što prije moglo glasovati, kako se predviđa, najkasnije do sredine kolovoza.

Ako bi Janšu po tom scenariju, koji se trenutno čini malo vjerojatnim, tada u parlamentu na tajnom glasovanju podržalo 46 zastupnika, on bi imao priliku predložiti sastav buduće vlade o kojoj bi parlament ponovo morao glasovati i potvrditi ju.

Ukoliko kandidat za predsjednika vlade, odnosno mandatar, u prvoj prilici ne bi dobio potrebnu većinu, drugi prijedlog za mandatara za sastav nove vlade mogu u roku 14 dana podnijeti predsjendik države (nakon drugog kruga konzultacija sa strankama), parlamentarne stranke odnosno njihovi zastupnici ili skupina od najmanje 10 zastupnika koji prilažu svoje potpise potpore uz takvu kandidaturu.

Predsjednik države Borut Pahor kazao je u izjavi za televizijski kanal POP-TV da je odnos parlamentarnih snaga nakon izbora kompliciran, no da je unatoč tome uvjeren kako je novu vladu moguće formirati u razumnom vremenu.

To je moguće, ali pod uvjetom da postoji spremnost za kompromis, kazao je Pahor.
Za Pahora analitičari vjeruju da bi bio sklon formiranju "velike koalicije" desnice i ljevice, po uzoru na Njemačku, ali u kojoj bi s obzirom na čak devet parlamentarnih stranaka morale biti najmanje četiri veće stranke. (Hina)
 

Pročitajte i ovo Robert Golob, Janez Janša NOVO POLITIČKO LICE? Dan odluke u Sloveniji: Objavljeni rezultati izlaznih anketa za parlamentarne izbore Slika nije dostupna GOLOB ILI JANŠA Tijesna bitka u Sloveniji: Može li poznati menadžer srušiti veterana slovenske politike?

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene