Četrdesetak djece u Dubrovniku ostaje bez mjesta u privatnom vrtiću jer nije dopušteno da vrtić bude u stambeno-poslovnoj zgradi. Roditelji negoduju, a u vrtiću upozoravaju kako je prostor u Dubrovniku nemoguće naći.


U jednom dubrovačkom vrtiću do prije mjesec dana bilo je četrdesetak djece, a danas ih je tamo tek nekoliko. Svoja će vrata u potpunosti zatvoriti do kraja mjeseca, zbog čega su roditelji djece ogorčeni. U isto vrijeme neki gradski vrtići, bez obzira na manjkavosti, uredno rade.

Vezani članci Djeca u razredu, Dortmunt Nakon dugog zatvaranja otvorili vrtiće i škole, razmatra se cijepljenje djelatnika: "Moramo biti na oprezu" Marijo Bekić, ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik Ravnatelj dubrovačke bolnice koji je cijepio obitelj preko reda: ''Ne može biti nepropisno kad propisi ne postoje''

"Moj sin već se upoznao s tetama, stvorio neke odnose, sada se opet treba prilagoditi, što za njega znači dodatni stres", rekla je Sendi Ribičić, majka dječaka koji bi mogao biti prisiljen promijeniti vrtić.

Neki roditelji, poput Irine Matajčić, još se uvijek nadaju da će se pronaći rješenje: "Još nismo ni potražili drugu opciju jer se nadamo da će vrtić nastavi raditi", rekla je.

Drugačija pravila za privatnike

Ravnateljica vrtića tvrdi da ih zatvaraju jer ne mogu biti u poslovno-stambenoj zgradi. Adekvatan prostor u Dubrovniku, tvrdi, nemoguće je naći.

"Mislim da su previše kruti pravilnici, pogotovo za Dubrovnik. Nema zgrade koja je samo poslovne namjene. Sve se grade za poslovno-stambenu namjenu. Sva ta pravila, koja ministarstva i država nameću, nemoguće je poštovati", rekla je Ivona Milošević, ravnateljica vrtića.

Iz Ministarstva ne odgovaraju na konkretan upit u kakvim zgradama mogu biti vrtići, nego upućuju na pravilnik u kojem to nije propisano. Iz grada poručuju kako će se naći mjesta za svu djecu u drugim vrtićima i kako trenutačno nema lista čekanja.

Ipak, gradska uprava priznaje: "Postoje vrtići koji u ovom trenutku ne rade u potpuno adekvatnim uvjetima, ali namjera je da se ta situacija promijeni. Vrtići su otvarani zbog ogromnih potreba koje ovaj grad ima", rekla je Jelka Tepšić, zamjenica gradonačelnika Dubrovnika.

Privatnici kažu da pravila nisu ista za sve. Iz Ministarstva ih demantiraju i pozivaju na provođenje zakona.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr