Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Liječnici se žale

ISPRIČNICE Tri minute zbog kojih liječnici gube 45.000 pregleda godišnje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
O novim pravilima obiteljskih liječnika u Dnevniku Nove TV razgovarali smo s doktoricom Ines Balint iz Koordinacija hrvatske obiteljske medicine - KOHOM.

U razgovoru s doktoricom Ines Balint zanimalo nas je kakvo je stanje u ordinacijama liječnika obiteljske medicine sada na početku školske godine. 'Školska godina je tek krenula, a već su učestali zahtjevi za ispričnicama od strane roditelja i djece i to već nakon jednog dana izostanka jer ako se ispričnica ne donese, dijete će dobiti neopravdane sate', kaže dr. Balint.

Pročitajte i ovo Ilustracija Bizaran popis Liječnici se šale asortimanom usluga koji nude: "Potvrda za oslobođenje od TV pretplate, potvrda o nevezanju pojasa u automobilu..." Liječnici spremaju štrajk - 1 Dnevnik Nove TV pita Podržavate li zahtjeve liječnika? Pogledajte rezultate glasanja u Dnevniku Nove TV

Liječnici godišnji ispišu između 200.000 i 300.000 ispričnica na zahtjev roditelja za djecu koju nisu liječili. 'Radi se o blažim, samoizlječivim bolestima kod kojih je dovoljna pažnja roditelja i obično one prođu u roku jednog, dva ili tri dana. Godišnje ispišemo 200.000-300.000 ispričnica, kad izračunate da nam treba tri minute da bismo ispisali tu ispričnicu pa to pomnožite. To je 15.000 sati. Ako imamo 20 minuta da pregledamo potrebitog pacijenta, to je 45.000 pregleda godišnje manje zato što je to nekome malo na pamet i napisao je pravilnik, a da nije konzultirao struku', kaže dr. Balint.

Godinama je, naime, funkcioniralo pravo da roditelji do tri dana sami mogu opravdati izostanke, pa zašto se to mijenja? 'Ne mogu shvatiti zbog čega. Neslužbene informacije su da se smanje neopravdani izostanci. Ali što znači neopravdani izostanak? Ako danas, u eri moderne komunikacije, svaki roditelj komunicira s razrednikom, a i putem SMS-a ili maila razrednik obavijesti roditelja ako dijete nije došlo. I u čemu je problem? Ako razrednik ne vjeruje roditelju? Ja vjerujem roditeljima tako mislim da razrednici trebaju vjerovati u ovakvim kratkim izostancima, a nakon tri dana će pacijent ionako doći k meni', kaže nam doktorica.

Liječnici su se žalili, ali dobili su samo šturi odgovor da će se njihov zahtjev za promjenom pravilnika razmotriti.

Da pojasnimo, liječnici imaju podršku od Ministarstva zdravlja, ali zapinje kod Ministarstva obrazovanja. Razloga za sankcije od strane Ministarstva obrazovanja, smatra dr. Balint, nema. 'Mi ništa ne odbijamo, mi samo odbijamo biti pisari. Mi ćemo i dalje raditi svoj posao, ovaj naš apel ne ide prema cilju da mi osporimo nekakva prava koja pacijenti imaju nego naprotiv - mi želimo raditi svoj posao, pregledavati pacijente, a ne ispisivati nekakve administrativne ispričnice i potvrde jer je to nekome palo na pamet', kaže dr. Balint koja očekuje da ih podrže i djeca i roditelji.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene