Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predsjednik o Banskim dvorima

'Dovoljno kritiziram Vladu, odolijevam napasti da budem oporba'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik odbacuje ideju sazivanja sjednice Vlade zbog gospodarske krize i ističe da je on dovoljno kritičan prema vladajućima. Kaže da predsjednik mora odoljeti napasti da bude oporba.

Predsjednik Republike Ivo Josipović izjavio je danas da je dovoljno kritičan prema Vladi premijera Zorana Milanovića te da sazivanje njezine sjednice zbog teške gospodarske situacije nije predlagao jer se s Milanovićem povremeno sastaje i kaže mu "sve što ima".

"Dovoljno sam kritičan. Mislim da predsjednik mora odoljeti napasti da bude oporba. Predsjednik je po Ustavu partner Vladi, ali i partner oporbi", rekao je Josipović odgovarajući na pitanja novinara o tri godine predsjedničkog mandata i ocjenama da nije dovoljno kritičan prema koalicijskoj vladi lijevoga centra.

Pročitajte i ovo Peđa Grbin "panika patuljastog diktatora" Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Pričao sam s Milanovićem, imamo plan C. Popišali su se na sve nas" Ustavni sud odlučio o Zoranu Milanoviću (Na slici Miroslav Šeparović, predsjednik Ustavnog suda) Dva dana nakon izbora Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

>> VIDEO Evo što političari misle o predsjedniku Josipoviću

Josipović, koji je nakon izbora za predsjednika Republike zamrznuo članstvo u SDP-u, glavnoj stranci vladajuće koalicije, smatra da predsjednik "mora biti moderator, osoba koja bi trebala stvarati dobru klimu na političkoj sceni".

"To nije moguće ako se svrstavate na stranu jedne, druge ili treće stranke ili ako se upuštate u izvršavanje funkcije koju ima oporba", rekao je Josipović u svojem uredu nakon uručivanja visokog američkog odličja general pukovniku Dragi Lovriću, načelniku Glavnog stožera Oružanih snaga RH.

Na pitanje je li mogao predložiti sazivanje sjednice Vlade zbog teške gospodarske krize, Josipović je odgovorio da taj mehanizam "nije najsretniji". "Sve što imam reći premijeru, ja mu to i kažem, mi se povremeno nalazimo. Teško je zamisliti da bi Vlada pristala na demonstraciju nezadovoljstva koja bi se na taj način iskazivala", naglasio je predsjednik države.

Odbacio je kritike da je neodlučan i da ponekad daje dvosmislene izjave koje koketiraju s desničarstvom. "Kada bi stvar bila suprotna, ne bi se moji politički protivnici bavili sa mnom i mojim izjavama. Moje izjave su jasne i ne razumiju ih samo oni koji ih ne žele razumjeti", dodao je Josipović.

Također je odbacio ocjene da mu je regija ispala iz fokusa političkog djelovanja te je najavio da će se uskoro sastati s predsjednikom Slovenije Borutom Pahorom i čelnicima BiH. "A s (Tomislavom) Nikolićem ću se vjerojatno susresti u dogledno vrijeme, kada Nikolić i ja budemo mogli poslati dobru, kvalitetnu poruku građanima Hrvatske i Srbije", najavio je Josipović.

Govoreći o prioritetima u nastavku mandata, predsjednik Republike istaknuo je nastavak europskih reformi i ostvarenje hrvatskih interesa u Europskoj uniji, regionalnu suradnju, a na unutarnjem planu ideal pravednosti koji, kako je rekao, neće biti ostvaren u njegovu mandatu ili za vrijeme jedne generacije, ali na njemu treba raditi. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene