Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ulazak u 4. godinu mandata

VIDEO Evo što političari misle o predsjedniku Josipoviću

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Ivo Josipović ulazi u četvrtu godinu mandata. Kolege političari slažu se u jednom - njegova glavna karakteristika je mirnoća i staloženost.

Treba li ponekad biti oštriji, tu su mišljenja podijeljena. Kako mu se bliži kraj prvog mandata, kritičari s ljevice Josipovića optužuju da koketira s desnicom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Traže lustraciju u Uredu predsjednika Stožer: Želimo nacionalnog a ne ideološkog predsjednika RH Slika nije dostupna Crobarometar Pala potpora Vladi, SDP-u i HDZ-u, raste pesimizam

>> Josipović najavio ponovnu kandidaturu za predsjednika

Prošle su tri godine otkako je na Pantovčaku. 'Normalno je da me drugi ocjenjuju a ne sam sebe', govorio je prije aktualni hrvatski predsjednik.

'Mislim da će njegov mandat biti obilježen time što je pozitivno utjecao na harmonizaciju hrvatskog društva', smatra predsjednik Sabora Josip Leko. 'Ako postoji pojam pravednosti u Hrvatskoj onda je to Ivo Josipović', kaže ministar branitelja i bivši predsjednikov savjetnik, Predrag Matić. 'Staložen, miran, mudar čovjek koji uvijek pronađe pravu mjeru da reagira na društvene izazove', dodaje SDP-ov saborski zastupnik Nenad Stazić. 'Konstanta koja umiruje napetosti u političkom životu', kaže Andrea Zlatar, ministrica kulture.

Daleko najpopularniji političar

Prema istraživanju Dnevnika Nove TV, daleko je najpopularniji političar. Nedostaje li mu ponekad oštrine, mišljenja su podijeljena. 'Treba biti jasniji odrešitiji, ali naravno to ne smije biti prečesto tada bi to postalo ekscesno', smatra HNS-ov saborski zastupnik Jozo Radoš. 'Uvijek je moguće ići džonom na neki problem, ali to ne priliči predsjedniku, jer on nije u operativnoj funkciji', smatra Silvano Hrelja, saborski zastupnik HSU-a.

Da zna pokazati i svoju drugu stranu osjetio je Milorad Pupovac. Josipović ga je nazvao etno biznismenom koji monopolizira novac nacionalnih manjina. Sada je to iza njih. 'To je sasvim sigurno epizoda koja se nije smijela dogoditi i koja u ove tri godine neće predstavljati svijetlu točku u njegovu mandatu', kaže Pupovac.

U prvoj godini mandata predsjednik se poklonio žrtvama pokolja u Ahmićima. Izgradio je odličnu suradnju sa tadašnjim srbijanskim predsjednikom Tadićem. No u posljednje dvije godine ovakvih poteza nema. Jedni kažu više ni ne može, drugi smatraju na redu je suradnja s Nikolićem. 'Bilo bi šteta ukoliko bi predsjednik ostao na sadašnjoj poziciji, a to je da je u nekom smislu riječi regija izašla iz fokusa njegova glavnog interesa', smatra Pupovac.

Predsjednik svih građana

Oko pitanja dvojezičnosti u Vukovaru, smatra Pupovac, Josipović je poslao poruku koja se mogla tumačiti na razne načine. Nije baš jasno niti što misli o zdravstvenom odgoju. Ovakvom politikom, smatraju njegovi kritičari, koketira s desnicom. 'Mislim da se on trudi i da uspjeva u tome da bude predsjednik svih građana Hrvatske', kaže Božidar Kalmeta, potpredsjednik HDZ-a.

'Koncept nove pravednosti je koncept socijaldemokracije, prema tome sve priče o približavanju desnici nisu utemeljene', odbacuje špekulacije ministar obrazovanja željko Jovanović. 'On pod navodnicima ima svoju glavu i odluke donosi isključivo njome', kaže ministar turizma Veljko Ostojić.

A donio je i odluku, čini se, kako unatoč lošoj gospodarskoj situaciji, neće puno napadati vladajuće. Bilo bi dobro, smatra Ruža Tomašić, kada bi jednom godišnje u saboru podnosio izvještaj što radi. Aktualni predsjednik najavio je kandidaturu za drugi mandat. Za protukandidate još je rano.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene