Obavijesti Video Pretražite Navigacija

DORH optužio četiri hrvatska državljana zbog prijevare

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zagrebačko Općinsko državno odvjetništvo podiglo je optužne prijedloge zbog prijevare s povlaštenim paketima dionica HT-a u javnoj ponudi protiv četiri hrvatska državljanina - M. B. (1970.), T. B. (1955.), Z. M. (1971.) te J. Š. (1977.), priopćilo je večeras Državno odvjetništvo Republike Hrvatske (DORH).

U postupku javne ponude dionica HT-a svaki hrvatski građanin mogao je kupiti paket dionica po povlaštenim uvjetima, a maksimalno je bilo dopušteno prikupiti pet punomoći za kupnju "povlaštenih paketa".

Pročitajte i ovo Aleksandar Bortnikov Oglasio se i Lukašenko Rusija prozvala krivce za teroristički napad u Moskvi: "Naravno da su to oni" Ilustracija Paket iz inozemstva Čekala je paket sa zlatom i vrijednosnim papirima, uplatila novac, ali uskoro je shvatila da mora nazvati policiju

Kako je danas objavljeno na internetskim stranicama DORH-a, M.B. je od 17. rujna 2007. do 6. prosinca 2007., pribavio ukupno 18 punomoći hrvatskih državljana te je u njihovo ime podnio obvezujuće povlaštene ponude.

Tužiteljstvo tvrdi da je pritom Hrvatskoj poštanskoj banci (HPB), koja je od Vlade bila ovlaštena za prodaju, lagao da je s njima prethodno sklopio ugovore o prijenosu dionica.

Za povrat sredstava naveo je broj svog računa i naveo dopisnu adresu na koju mu je Središnja depozitarna agencija poslala tajnu zaporku (PIN) svakog davaoca punomoći.

Potom je uplatio 684.000 kuna te je po prihvaćanju povlaštenih ponuda stekao ukupno 1134 dionica. 

Zbog svega toga ga se tereti da je nezakonito pribavio 124.446,42 kune i za taj iznos oštetio državu i njene državljane koji su uskraćeni za povlaštene pakete dionica.

Na isti način T. B. (1955.) je od 20. rujna 2007. do 24. rujna 2007., pribavio ukupno 13 punomoći hrvatskih državljana te je u njihovo ime podnio obvezujuće povlaštene ponude.

Tužiteljstvo tvrdi da je pritom HPB-u, koja je od Vlade bila ovlaštena za prodaju, lagao da je s njima prethodno sklopio ugovore o prijenosu dionica. 

Za povrat sredstava naveo je broj svog računa i naveo dopisnu adresu na koju mu je Središnja depozitarna agencija poslala tajnu zaporku (PIN) svakog davaoca punomoći. 

Potom je uplatio 494.000 kuna uslijed čega je po prihvaćanju povlaštenih ponuda stekao ukupno 819 dionica. 

Zagrebačko Općinsko državno odvjetništvo tereti ga da je nezakonito pribavio 94.185 kune i za taj iznos oštetio državu i
njene državljane koji su uskraćeni za povlaštene pakete dionica.

Zagrebačko Općinsko državno odvjetništvo tereti pak Z. M. (1971.) da je pribavio ukupno 29 punomoći hrvatskih državljana te je u njihovo ime podnio obvezujuće povlaštene ponude. 

Tereti ga se da je na temelju tih punomoći neistinito predočio djelatnicima financijskih institucija, koje su od Vlade bile ovlaštene za prodaju, da su kupci dionica u punomoći naznačene fizičke osobe.

Za povrat sredstava naveo je broj svog računa i kao dopisnu adresu naveo sjedišta svojih trgovačkih društava, na koja mu je Središnja depozitarna agencija poslala tajnu zaporku (PIN) svakog davaoca punomoći. 

Potom je uplatio 694.260 kuna, zbog čega je po prihvaćanju povlaštenih ponuda stekao ukupno 1827 dionica. 

Tereti ga se da je nezakonito pribavio dobit od 210.105 kune i za taj iznos oštetio državu i njene državljane koji su uskraćeni za povlaštene pakete dionica.

J. Š. (1977.) se tereti da je, od 12. rujna 2007. do 14. rujna 2007., pribavio ukupno 48 punomoći hrvatskih državljana, te je u njihovo ime podnio obvezujuće povlaštene ponude. 

Tereti ga se da je na temelju tih punomoći neistinito predočio djelatnicima financijskih institucija, koje su od Vlade bile ovlaštene za prodaju, da su kupci dionica u punomoći naznačene fizičke osobe. 

Za povrat sredstava naveo je broj svog tekućeg računa, a potom je uplatio 801.360 kuna, uslijed čega je po prihvaćanju povlaštenih ponuda stekao ukupno 3024 dionica.

J.Š. se tereti da je nezakonito pribavio dobit od 347.760 kune i za taj iznos oštetio državu i njene državljane koji su uskraćeni za povlaštene pakete dionica

Tužiteljstvo je od suda zatražilo da se okrivljenicima oduzme nezakonito pribavljena imovinska korist, da se do okončanja postupka zabrani raspolaganje ili opterećenje dionica do kojih su došli na prijevaru te da im Središnja depozitarna agencija blokira račune, priopćilo je Državno odvjetništvo RH.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene