Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Politika izolacionizma

Trump spreman europske države pustiti niz vodu: "Nas i problem dijeli jedan veliki lijepi ocean"

Donald Trump o NATO-u
Donald Trump o NATO-u Foto: Getty Images
Donald Trump u svom posljednjem intervjuu ponovio je svoje stajalište vezano uz izdvajanje država u NATO članstvu.

Bivši predsjednik, a sadašnji kandidat za mjesto u Bijeloj kući, Donald Trump, ponovno je naglasio kako europske članice NATO-a moraju više svojih sredstava izdvojiti iz proračuna kako bi savez mogao učinkovito funkcionirati.

U intervjuu za GB News Trump je naglasio da će težiti transatlanskom savezništvu, no tek kada europske države prestanu zloupotrebljavati američku podršku, prenosi Reuters.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović nova objava Milanović se obrušio na jednu skupinu građana: "Hrvatska granica je sveta, za nju se u ratu ginulo. Nemojmo biti bedaci"

“NATO mora pošteno tretirati Sjedinjene Američke Države jer bez njih NATO doslovno ne postoji. SAD bi trebao pošteno platiti svoj udjel u NATO-u, a ne udjel drugih koji za to izdvajaju manje od dva posto BDP-a“, rekao je Trump.

Potvrdio je da će tek kada se postigne konsenzus zemlja koje će izdvajati traženi udio BDP-a SAD će im pomoći ukoliko budu napadnute. No, naglasio je da između europskog problema i SAD-a stoji ocean koji ih dijeli od sukoba.

Pročitajte i ovo Kako odabrati kućni internet? Pokrovitelj A1 Stabilnost na prvom mjestu: Kako odabrati kućni internet za bezbrižno surfanje, ali i binganje

“Znate, nas od probleme dijeli ocean. Imamo veliki, prelijepi, ocean. NATO je mnogo važniji za europske zemlje“, kazao je Trump.

Najviše izdvaja Poljska, a Hrvatska je blizu

Takvom izjavom bivši predsjednik SAD-a podsjetio je na izolacionističku politiku koju je vodio Woodrow Wilson početkom prošlog stoljeća.

Podsjetimo, bivši predsjednik SAD-a izazvao je bijes među europskim političarima zbog izjave kako bi sve NATO članice koje ne izdvajaju dva posto BDP-a za obranu i ne učestvuju ravnopravno u radu saveza prepustio da se samo nosi s eventualnim ratnim sukobima.

Pročitajte i ovo Prevrnuti tanker kod obale Japana VIDEO Prevrnuo se tanker, u pomoć poslani zrakoplovi i brodovi: Dio mornara nestao

Od europskih zemalja Poljska najviše izdvaja za obranu u odnosu na svoj BDP - 3.92 posto, više čak i od Sjedinjenih Država koje izdvajaju 3.24 posto. Potom slijedi Grčka 3.05 posto, a između dva i tri posto izdvajaju i države najbliže Rusiji, Estonija, Litva, Latvija. Slovačka, Rumunjska, Mađarska i Ujedinjeno kraljevstvo također izdvajaju više od Trumpih uvjetovanih 2 posto.

Najmanje izdvajaju Luksemburg - 1.01 posto, Španjolska - 1.24 posto i Portugal - 1.48 posto. Hrvatska je najbliže cilju od dva posto bila 2021., kada je plaćena najveća tranša za nabavu borbenih zrakoplova Rafale - 1.97 posto BDP-a. Sljedeće, 2022. to je palo na 1.79 posto.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene