Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bolji ishodi liječenja

Dobre vijesti za onkološke pacijente! Personalizirano liječenje tumora od sada i u Hrvatskoj

Aktualno Galerija Personalizirano liječenje - 4 Personalizirano liječenje - 4 Foto: DNEVNIK.hr Personalizirano liječenje - 3 Personalizirano liječenje - 3 Foto: DNEVNIK.hr Personalizirano liječenje - 2 Personalizirano liječenje - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Personalizirano liječenje - 1 Galerija 1/4 >>
Dobre vijesti za onkološke pacijente - mogu se nadati boljim ishodima liječenja, jer Hrvatska je dobila Nacionalni laboratorij za gensko profiliranje tumora. Pacijent će tako dobiti lijek prilagođen baš za njega - što bi trebalo smanjiti broj umrlih od raka, a po tome je Hrvatska u europskom vrhu.

Robot će pripremati uzorke tumorskog tkiva za DNK testiranje. Tisuće takvih analiza radit će se za onkološke pacijente u novom laboratoriju KBC-a Zagreb s jednim ciljem.

"S ciljem da se onda na osnovu toga odredi koji lijek bi bio najbolji za tog pacijenta", rekao je Fran Borovečki, pročelnik zavoda za personaliziranu medicinu KBC Zagreb.

Hrvatska je pri europskom vrhu smrtnosti od raka, s Rebra kažu da je to zato što se tumor ne otkrije na vrijeme.

"Prošle godine je bilo 900 uzorkovanja. To smo slali u Njemačku. Od sad imamo tu mogućnost kod nas", rekao je Stjepko Pleština, zamjenik ravnatelja KBC-a Zagreb. Analiza uzorka stoji 1800 eura - troškove pokriva država.

Pročitajte i ovo Radnici Luke Zadar u štrajku - 1 štrajk do daljnjega Radnici Luke Zadar u očaju: "Da nisam kod roditelja, ne bih preživio mjesec"

"Onda se ciljano liječe. Baš specifičnom molekulom za tu mutaciju. To je prednost jer djeluje samo na tumorske stanice, a ne na zdrave stanice, u odnosu na klasičnu kemoterapiju", rekao je Ante Ćorušić, ravnatelj KBC-a Zagreb.

Tako bi onkolozi svakom pacijentu određivali ciljanu i najdjelotvorniju terapiju. U budućnosti bi ovaj laboratorij mogao još više.

Pročitajte i ovo Nikola Grmoja - 2 Pjesme i slogani Grmoja o sloganu Mosta koji je isti kao i Vučićev: "Imamo možda samo jednu poveznicu"

Pročitajte i ovo Zoran Milanović REZULTATI ANKETE Podržavate li način komunikacije predsjednika Milanovića? Pogledajte rezultate glasanja u Dnevniku Nove TV

"Važno je naglasiti da se analizira tumorsko tkivo no kasnije je ideja da se radi tekućinska biopsija DNA iz krvi i onda i cijeli genom", objasnio je Fran Borovečki.

Hrvatska je tako postala treća uz Švicarsku i Njemačku koja ima Nacionalni laboratorij za gensko profiliranje tumora, težak više od 9 milijuna eura.

  Pročitajte i ovo Presica Možemo! - 12 IZ MINUTE U MINUTU Benčić otkrila prve poteze ako postane premijerka

"Hrvatska radi velik korak u borbi protiv raka, s boljom dijagnostikom, boljim odlukama u liječenju i širenjem mogućnosti liječenja", rekao je Oliver Bleck, direktor tvrtke Roche za južnu Europu.

Onkološki pacijenti koji su kandidati za ovakvu terapiju mogu biti iz cijele Hrvatske, a plan je - uskoro i šire.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene