Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Christoph Heusgen

Drugo mišljenje: ''Možda će vas ovo iznenaditi, ali Donald Trump ima pravo''

Donald Trump
Donald Trump Foto: Afp
Dok je bio predsjednik SAD-a, Donald Trump srezao je financiranje NATO-a te je često govorio da Sjedinjene Države plaćaju više od poštenog udjela. Njegove najnovije izjave uznemirile su mnoge, no ima i onih koji smatraju da ima pravo.

Izjava bivšeg, a možda i budućeg, američkog predsjednika Donalda Trumpa da ne bi zaštitio članice NATO-a od mogućeg budućeg napada Rusije ako one ne budu dovoljno plaćale NATO-u uznemirila je europske političare.

''Možda će vas ovo iznenaditi, ali Donald Trump ima pravo", kazao je šef Minhenske konferencije o sigurnosti Christoph Heusgen.

Donald Trump Christoph Heusgen Foto: Afp

''Europske članice NATO-a, odnosno sve države članice Saveza, prije 10 godina obvezale su se da će trošiti dva posto svoga BDP-a na obranu. Mnoge zemlje, uključujući tu i moju, to nisu ispunile. Tek je sada konačno, uz poseban napor, dostignuto tih dva posto i bit će ključno da Njemačka i drugi partneri to nastave činiti – ne da bi učinili uslugu Trumpu, već da bi osigurali europsku obranu, da bi ojačali europski dio NATO-a'', kazao je Heusgen za DW.

Smatra i da bi za sigurnost Njemačke bilo dobro da drugi europski partneri u NATO-u prihvate ono što je francuski predsjednik ponudio – ''da razgovaramo o Force de Frappe, odnosno o francuskim nuklearnim snagama. U tu diskusiju trebalo bi uključiti i Veliku Britaniju kako bismo vidjeli koliko smo spremni da, kao komplementarni štit, imamo europsku zaštitu od onih Europljana koji imaju na raspolaganju vlastite nuklearne snage.''

Pročitajte i ovo Saborski Odbor za pravosuđe Ništa od tematske sjednice Zaustavljena priča o izboru Turudića: ''Tko zna tko bi sve odgovarao da izađu sve poruke Josipe Rimac''

Heusgen je govorio i o mogućim pregovorima o okončanju rata u Ukrajini te je istaknuo da za bilo kakav sporazum moraju postojati sigurnosna jamstva: ''Vladimir Putin mora znati da će platiti cijenu ako ponovo prekrši sporazum, a iz moje perspektive najbolje bi bilo da Ukrajina uđe u NATO, najjači vojni savez.''

''Mislim da je vrlo loša ideja razmišljati o ustupanju teritorija. To znači da silom mijenjate granice u Europi i mislim da to ne može biti dio bilo kakvog sporazuma... Promjena granica u Europi silom predstavljala bi užasan presedan", upozorio je Heusgen.

Pročitajte i ovo Potopljen ruski desantni brod u Crnom moru napad pomorskim dronovima VIDEO Ukrajinci potopili još jedan ruski brod, objavljena snimka: "Uništili smo Cezara"

Kad je riječ o ratu na Bliskom istoku, kazao je kako se nada da će Benjamin Netanyahu preispitati mogućnost da učini ono što je 150 i više zemalja zatražilo u Ujedinjenim narodima i da će konačno pristati na prekid vatre.

''Vidjet ćemo uskoro kada izraelska vlada bude morala dostaviti izvještaj Međunarodnom sudu pravde o tome što čini da spriječi genocid. Moramo zaustaviti ovo ubijanje", rekao je Heusgen.

Na pitanje postoje li dokazi o genocidu, odnosno postoji li opasnost da će biti počinjen genocid, odvratio je: ''To je rekao Međunarodni sud prihvaćanjem južnoafričkog zahtjeva – rekao je da postoji opasnost od genocida. A da bi se to spriječilo, zatražio je poduzimanje određenih mjera i to se sada mora dostaviti sudu. Vidjet ćemo što će Izrael učiniti da spriječi genocid.''

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene