Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bandić obećao

Dogovoreno je: Zagrebački osnovnoškolci svake će godine dobiti besplatne udžbenike

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zagrebački srednjoškolci od iduće će školske godine dobiti besplatne udžbenike.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić rekao je danas da je postignut dogovor o besplatnim udžbenicima za zagrebačke osnovnoškolce, a plan je da grad svake godine za njegova mandata osigura besplatne udžbenike za učenike od prvoga do osmog razreda.

Pročitajte i ovo Slab potres pogodio Zagreb Magnitude 1,2 Slab potres uznemirio dio Zagrepčana: "Osjetilo se kao kratka grmljavina" Dječji vrtić - 1 neugodno iznenađenje Povećali su im subvencije, ali ni to nije dovoljno, roditelji su ogorčeni: "Gradski je vrtić otprilike 200 eura jeftiniji"

Izvijestio je da je s nakladnicima postignut dogovor o 17 posto rabata, šezdeset tisuća kompleta, a osigurano je četrdeset milijuna kuna. 'U trotjednim pregovorima uštedjeli smo milijun eura i napravili ono što smo mogli u ovom trenutku', rekao je Bandić prigodom otvorenja informativnog centra o životinjama, Zagrebačkoga životinjskog kutka.

Svojim se sugrađanima ispričao što nije mogao osigurati besplatne udžbenike i od 2009. do 2013. jer su mu tada, kako je rekao, 'uzeli Skupštinu iz ruku'. Podsjetio je da su od 2003. do 2007. udžbenici bili besplatni, a nakon toga država je dvije godine osigurala besplatne udžbenike.

>> Evo tko sve može računati na besplatne udžbenike!

'Skupština koju su gospoda 2009. preuzela, na sreću Zagrepčana, više nije u funkciji. Sada je tu jedna nova skupština te Gradsko poglavarstvo, gradonačelnik i Zagrebački holding ponovno demonstrira odgovornost za osnovno obrazovanje koje nije samo obavezno, nego i besplatno', istaknuo je.

Grad će svake godine nabavljati udžbenike od prvoga do osmog razreda, rekao je Bandić i dodao kako nije razmišljao o tome da bi se zbog uštede oni mogli i nasljeđivati, nego se fokusirao na to kako osigurati besplatne udžbenike sljedeće četiri godine. 'I to ćemo sada imati', istaknuo je Bandić, koji je besplatne udžbenike za sve osnovnoškolce najavio tijekom predizborne kampanje.

Na pitanje o tome što se događa sa zagrebačkom Gradskom kavanom, koja je zatvorena još od početka godine, Bandić je odgovorio da se ona preuređuje i kako se nada da će se otvoriti do kraja godine, a napomenuo je da razmišlja i o tome kako otvoriti Corso kavanu. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene