Obavijesti Video Pretražite Navigacija
dogodilo se na današnji dan

Munjevita akcija Bljesak: Za manje od 32 sata hrvatski vojnici oslobodili su zapadnu Slavoniju, odmazda je bila krvava

Obilježavanje operacije Bljesak
Obilježavanje operacije Bljesak Foto: Ivica Galovic/Pixsell
1. svibnja 1995. godine Hrvatska je u vojno-redarstvenoj akciji Bljesak oslobodila 500 četvornih kilometara okupiranog područja zapadne Slavonije. Operacija je trajala nešto manje od 32 sata, a predvodile su je 81. bojna Kumovi, 5. gardijska brigada Sokolovi i dijelovi 1. i 3. gardijske brigade.

Na današnji dan 1995. godine dogodila se vojno-redarstvena operacija Bljesak kojom je Hrvatska vojska oslobodila okupirana područja Slavonije. Hrvatska se godinama pripremala ponovno uspostaviti i reintegrirati 500 četvornih kilometara područja iz kojeg su Hrvati 1991. protjerani.

Operaciju Bljesak potaknuli su teroristički napadi koji su se dogodili krajem travnja na autobuse i automobile iz kojih su oteti Hrvati. Nakon toga hrvatska vojska koja je bila obučena i spremna više nije imala izbora te je morala vojnim putem osloboditi okupirana područja.

Pročitajte i ovo Potres u Japanu 2011. godine Na današnji dan ''To su stvari koje želim zaboraviti, ali ne mogu'': Godišnjica jednog od najsnažnijih potresa u povijesti

Munjevita akcija

U munjevitoj akciji koja je započela u ranim jutarnjim satima, hrvatske snage oslobodile su južni i središnji dio zapadnoslavonskih okupiranih teritorija iz pravca Novske i Nove Gradiške. Krajnji cilj operacije bio je ulazak u Okučane koji su bili središte u rukama okupatorske vojske Republike srpske krajine.

Udarna igla Hrvatske vojske bila je 81. bojna Kumovi, 5. gardijska brigada Sokolovi i dijelovi 1. i 3. gardijske brigade. U potpori njima bile su pričuvne i domobranske postrojbe potpomognute protuoklopnim-topničkim raketnim postrojbama, Hrvatskih ratnim zrakoplovstvom i postrojbama hrvatske specijalne policije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Vremeplov - 1. ožujka Na današnji dan – Titanic ušao u povijest, osnovan Yahoo... I još puno toga!

Bljesak, ratni plan HV-a napravljen krajem 1994. godine, trajao je nešto više od 31 sat. Oslobođen je okupirani teritorij zapadnoslavonskog područja te je uspostavljen nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac i željezničkom prugom prema istočnoj Slavoniji. Nakon gotovo četiri godine okupacije oslobođeni su i Okučani. U akciji su poginula 42 pripadnika HV-a, a 162 su ranjena.

U operaciji su prvi put korišteni i masovni udari hrvatskog zrakoplovstva, a tenkovi dopremljeni željeznicom po prvi puta su ušli u borbu čime je postignuto taktičko iznenađenje nad neprijateljem.

Odmazda pogodila Zagreb

Nakon pada Okučana i oslobađanja okupiranog teritorija, u znak odmazde, po zapovijedi Milana Martića s raketama s kasetnim punjenjem napadnut je Zagreb. U tom napadu ubijeno je sedam, a ranjeno dvjesto osoba. Dalekometnim topništvo granatirani su i Sisak, Karlovac, Novska i Kutina.

Pročitajte i ovo 38. obljetnica nuklearne katastrofe u Černobilu Prošlo je 38 godina Obljetnica velike katastrofe: Može li se Černobil dogoditi opet?

Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije u Haagu taj napad okarakterizirao je kao zločin protiv čovječnosti te je Martića osudio na 35 godina zatvora.

Operacijom Bljesak Hrvatska je dokazala kako posjeduje silu sama osloboditi svoje okupirane krajeve, što se pokazalo samo tri mjeseca kasnije u operaciji Oluja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene