Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Proceduralni propust

Dobili smo odgovor ravnateljice NCVVO-a o skandalu prilikom ocjenjivanja: ''Riječ je o greški sustava, što je u ovom slučaju nedvojbeno utvrđeno''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na sjednici Upravnog vijeća 26. veljače glasalo se o ostavci ravnateljice NCVVO-a nakon prigovora da je 13 učenika trebalo pasti ispite na maturi jer im je koordinatorica za Matematiku i članica Povjerenstva za praćenje mature unijela u sustav dodatne bodove. Dobili smo očitovanje ravnateljice NCVVO-a.

Prošlogodišnja državna matura provedena regularno i u skladu sa svim pravnim i stručnim procedurama za više od 31 tisuću pristupnika, tvrdi ravnateljica Katavić.

''Sve donesene odluke pravno su utemeljene i neupitne te donesene uzimajući u obzir najbolje interese pristupnika'', kazala je za DNEVNIK.hr Katavić te pojasnila kako Upravno vijeće Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja nije operativno tijelo koje odlučuje o aktivnostima vezanim uz pripremu i provedbu ispita državne mature. ''Njihova je svrha unaprjeđenje kvalitete institucionalnog okvira za različite oblike vanjskog vrednovanja obrazovanja'', istaknula je.

Katavić je kazala kako je u skladu sa svojim ovlastima, Upravno vijeće raspravljalo o nužnim izmjenama procedura vezanim uz državnu maturu koje je Centar predložio rukovodeći se svojim stručnim znanjem i stečenim iskustvom primjene Pravilnika o polaganju državne mature u praksi tijekom proteklih državnih matura.

Na sjednici Upravnog vijeća 26. veljače glasalo se o ostavci ravnateljice NCVVO-a Ivani Katavić. Samo dvoje članova Vijeća glasalo je za njezinu smjenu. Nezadovoljni ishodom, Tihomir Tomčić i Ninoslav Šćukanec Schmidt, koji su glasali protiv nje, podnijeli su ostavke. Vlada ih je prihvatila.

''Svi su članovi Upravnog vijeća na svakoj sjednici imali mogućnost davanja konstruktivnih prijedloga koji su u najboljem interesu za obrazovni sustav, kvalitetu vanjskog vrednovanja i svih uključenih dionika. Članovima Upravnog vijeća pružila sam sve potrebne informacije kao i službeno očitovanje vezano za postupanje Centra u rješavanju prigovora na jesenskom roku državne mature za prošlu školsku godinu'', rekla je Katavić.

Istaknula je kako je prilikom rješavanja prigovora u jesenskom roku, Povjerenstvo za praćenje državne mature otkrilo je pravno proceduralni propust u postupanju Centra te je zatražilo od Centra prijedlog rješenja s obzirom na nužnost brze reakcije i objavu konačnih rezultata o kojima ovise upisi na visoka učilišta.

Greška sustava

''Centar je predložio da se pristupnicima usvoji prigovor zbog proceduralne pogreške Centra koju je Povjerenstvo prihvatilo s ciljem osiguravanja cjelovitosti i pravednosti državne mature. Takva su postupanja uobičajena i dio standardne procedure u svim obrazovnim sustavima pogotovo kad je riječ o greškama sustava, što je u ovom slučaju nedvojbeno utvrđeno'', naglasila je Katavić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Odlučio lokalni stožer Još jedna županija prelazi na online nastavu: U klupama ostaju učenici nižih razreda osnovne škole i maturanti

Pročitajte i ovo Državna matura, ilustracija - 1 sumnjalo se na prepisivanje Maturanti iz Gospića tuže državu jer su im poništeni ispiti iz matematike na državnoj maturi

Na upit misli li odstupiti s mjesta ravnateljstva NCVVO-a, Katavić smatra kako će ostati na toj funkciji i dalje. ''Tijekom gotovo tri godine na čelu institucije, zalagala sam se i nastavit ću se zalagati za povećanje kvalitete vanjskog vrednovanja obrazovanja kao i uspješno provođenje svih planiranih aktivnosti i projekata koji doprinose razvoju obrazovnog sustava'', konstatirala je ravnateljica NCVVO-a.

O slučaju se oglasila i bivša ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, koja smatra da je situacija očito ozbiljna i puna dubioza te bi slučaj trebalo ispitati i Državno odvjetništvo.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene