Rubrika Dnevnik u vašem selu vodi vas u brdoviti dio Slavonije, točnije u Donju Motičinu kraj Našica. Blizina grada, dobra prometna povezanost, ali i aktivnost samih mještana ovo selo s 1200 stanovnika uspijeva sačuvati od negativnih trendova.

Galerija


Tamo gdje obronci Krndije prelaze u ravnicu smjestila se Donja Motičina, selo s vlastitom skijaškom stazom. ''2008. godine mi smo tu iskrčili šumu. Općina nam dala to zemljište, gdje smo porušili, okrčili i napravili skijalište'', kazao je utemeljitelj skijališta Ivan Ušak.

Vezani članci Tvornica stolica u Općini Klana (Foto: Dnevnik.hr) Nemaju problema ni s demografijom ni s radnim mjestima, no na putu do europskog novca koči ih - visoka razvijenost Uzgajivač ovaca Robert iz sela Mače (Foto: Dnevnik.hr) U ovom se selu liječio tvorac hrvatske himne, a danas mještani nemaju ni kiosk

Ne okopni li snijeg, sljedećih dana održat će se natjecanje u slalomu. ''Ima kategorije od sedam pa do veterana. Na ovom skijalištu održano je tri puta. Uvijek se javi oko 30 do 50 skijaša'', kaže učitelj skijanja Mirko Kruljac.

U Donju Motičinu dolazi se i zbog ljama, nesvakidašnjih stanovnika etnoizletišta koje čuva uspomenu na nekadašnji način života. ''Svatko može doći, boraviti tu koliko hoće u toku dana. Može si pripremiti hranu u svojoj privatnoj režiji'', govori vlasnik etnokuće Ivan Peršić.

Privatnoj režiji sve se više okreću i mladi, pa selom niču nasadi aronije i lješnjaka. ''Novi smo u tome. Učimo, educiramo se i vidjet ćemo što će biti od svega toga '', kazao je uzgajivač lješnjaka Danijel Slivečko.

U dvorištu Dragana Martinovića šarene se košnice. Na godinu dobije tonu meda, a prije tri godine osnovao je i udrugu pčelara Trut, koja broji 10 članova.

Poljoprivreda dodatan izvor prihoda

Mlada obitelj Bošnjak okrenula se pak vinu od višnje. ''Da ne bi prodali samo onu višnju koja je jako jeftina na tržištu, odlučili smo se nešto korisno od nje napraviti, nešto da bude pravi kvalitetni prozvod'', objašnjava proizvođačica vina Adrijana Bošnjak.

Bošnjakovi budućnost vide u vlastitoj kušaonici. ''Prijavili smo se na mjeru za mlade 6. ožujka, pa, eto, ako nam to uspije, onda bismo posadili još jedan hektar na 1200 stabala'', govori Mario Bošnjak, član OPG-a.

Većina mladih zaposlena je u obližnjim Našicama, a poljoprivreda im je dodatni izvor prihoda. Općina ih uspijeva zadržati i s infrastrukturom. Selo ima školu, dvoranu, vrtić, ambulantu. ''Uložili smo više od 35 milijuna, od infrastrukure, kanalizacije, plinifikacije, rasvjete, cesta, održavanje poljskih putova, energetske obnove'', ističe načelnik Općine Donja Motičina Željko Kovačević.

Dodatna radna mjesta trebala bi donijeti poslovna zona. Rješenje imovinskopravnih odnosa čeka se već devet godina. ''Republika Hrvatska je vlasnik, apsurd, i mi, evo, do dana današnjeg nismo dobili to zemljište'', kaže Kovačević.

No stiže novac iz EU fondova. Lokalni DVD dobio je novo vozilo i fasadu. Problema nema ni s članstvom ni s požarima. ''Ima nas oko 80 aktivnih članova. Više se bavimo uklanjanjem stršnjena nego požarima'', kazao je predsjednik DVD-a Donja Motičina Boro Perišić.

Motičani vole i putovati. ''Bili smo u Parizu, u Rimu, u Berlinu. Ma nema gdje nismo bili, svugdje'', ističe predsjednika KUD-a Izvor Stevo Glavaš. U Vatikanu su pjevali zajedno s Papom. Uz skijanje, ljame i visoku stopu zaposlenosti, Motičani imaju razloga za veselje.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr